Ultima Cultuurprijs voor Philippe Herreweghe

by Knopskaya
Philippe Herreweghe wint de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vlaamse overheid. De jury vertelt: “Door zijn revolutionaire en verfrissende kijk op barokmuziek slaagt Philippe Herreweghe er moeiteloos in om de brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Deze onafgebroken inzet en visie maken van hem al 50 jaar een van Vlaanderens belangrijkste muzikale figuren.”
Voor meer informatie, klik op deze link.

De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen

De verschillende prijzen die de Vlaamse Gemeenschap uitreikt, worden door de laureaten erg gewaardeerd. Het zijn kwaliteitslabels waarmee de overheid blijk wil geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.

 
De Cultuurprijzen kregen vanaf 2017 een nieuwe naam: de Ultimas van de Vlaamse cultuur

De naam verwijst naar de bronzen award La Ultima Isla van kunstenaar Philip Aguirre. De award stelt een zwevende wolk of rots voor, met daarop een huis en een boom, archetypische elementen die de toeschouwer uitnodigen tot een persoonlijke poëtische reflectie.

Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord