All That Jazz – 50x genieten

by Klaas Chielens

Het boek “all that jazz” van Karel Van Keymeulen is een kennismaking met de vele facetten fan jazz. Aan de hand van 50 iconische nummers grasduint de auteur door zowat een eeuw jazz, van de straten van New Orleans tot de podiums van bekende jazzclubs.

Voor elke smaak…

De auteur deelt de muziekstukken onder in verschillende smaken. Deze staan los van de tijd, maar ook van de artiest. Ze bundelen gelijklopende mummers qua stijl en onderwerp. Drive, Swing, Spirit, Blue Note, Blues, Suspense, Hartstocht, Surprise. Daardoor komt het wel eens voor dat een artiest niet terug te vinden is waar je die het eerst zou verwachten.

Onder deze opdeling vinden we telkens een handvol artiesten. De een al wat bekender klinkend dan de andere. De vaste waarden passeren de revue uiteraard. Art Blakey, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Chet Baker, Miles Davis, Charlie Parker, Billie Holiday, Brad Mehldau,… maar daarnaast is er ook plaats voor de niet zo grote namen en, met een vleugje chauvinisme, voor onze eigenste Toots en Django.

Presentatie

Drie bladzijden per nummer. Een met een foto van de artiest, en twee pagina’s met daarop de tekst. De vijftig nummers worden allen volgens dezelfde criteria opgedeeld. Wat hoor je / achtergrond / over de muzikant / wist je dat / opgemerkt. Daarnaast krijg je een korte opsomming van nummers in dezelfde sfeer alsook een lijstje van andere belangrijke nummers van de artiest.

“Wat hoor je” beschrijft hoe het stuk wordt opgebouwd en wat de precieze elementen zijn die je kan horen. Het is een korte ‘luisterhandleiding’. Voor een niet erg geoefende luisteraar biedt het een houvast om de specificiteit van elk nummer te ontdekken. Intro, improvisaties, solo’s etc. worden kort uit de doeken gedaan.

Koffietafelsessies

Nu we met z’n allen binnen zitten en de concertzalen leeg blijven biedt dit boek een mogelijkheid om enkele avonden te vullen met jazz, met genieten, met muzikaal genot. Het is een ontdekkingsreis, want naast alle vaste waardes ontdek je – zeker als beginnend jazzliefhebber – artiesten waar je nooit eerder van hoorde.

Bij het boek hoort een Spotify lijst met daarop alle nummers. Het zorgt er alvast voor dat je niet zelf op zoek moet gaan en dat je er ten allen tijde kan van genieten. Daarnaast vertelt de auteur op de website van Klara over enkele van de meesters die ook in het boek staan.

Moeder én vaderdagen komen er aan, vrienden verjaren nog steeds. Dit boek is een geschenkidee, ook voor jezelf. Rep je dus naar de plaatselijke boekhandel!

 

 

 

 


Herhaling?

De trouwe lezer van cultuurpakt.be is het wellicht niet ontgaan, collega Akim Willems schreef reeds een stukje over dit mooie boek. Bij momenten gebeurt het dat we met meer dan 1 persoon hetzelfde boek bespreken (al proberen we dit te beperken) maar zo heeft u het alvast van 2 mensen gehoord, het is de moeite.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord