De kracht van Stilte: zestig momenten van bezinning in woord, beeld en klank

by Knopskaya

Vraag de gemiddelde klassiek-liefhebber bij welke muziek hij of zij tot bezinning komt, of hogere al dan niet religieuze inmenging ervaart. Negentig procent zal daarbij het oeuvre van Johann Sebastian Bach aanhalen. En hoe kan het ook anders. Bach vat het hoogtepunt en einde van de barokperiode samen, en dit grotendeels binnen een liturgisch kader, via stemmen en patronen die samenvloeien, de inwerking van het contrapunt en de contemplatieve aard van orgelklanken wordt een heel andere wereld  van licht gecreëerd. Hieraan gaan ruim tien eeuwen van liturgische traditie en hoofse liederen vooraf, klanken die in al hun eenvoud de macht van de stilte wisten weer te geven.

Wandelen
Het gaat om klanken die je kan ervaren en die de mens een bevredigend gevoel van berusting bezorgen, zoals tijdens het aanschouwen van een winterlandschap. Toepasselijk wordt verwezen naar een gedicht van Lars Gustaffson uit 1982, waarin een winterlandschap verwijst naar het geruststellende karakter van Bachs muziek. Liesbeth Vereertbrugghen, Nicole Van Opstal en Hendrik Vanden Abeele zetten al hun expertise  in om hun ervaring met u te delen, niet alleen als kenner, maar ook als mens en ontvanger.

Ervaren
En net zoals Bach ons het verhaal van het evangelie wilde vertellen in een vorm die enkel maar kan beroeren, vertelt dit boek de geschiedenis van muziek binnen kloosters en  hoven, van gekende componisten en liederen van anonieme minnestrelen. Bij het vastnemen lijkt het een flinke brok, maar de mooie witte zijdeachtige kaft met bescheiden gouden letters voelen aan als het winterlandschap waarnaar binnen wordt verwezen. Rust wordt geschapen door middel van een fijn en herkenbaar voorwoord van Chantal Pattyn, netmanager van Klara. Vervolgens vervoeren oude manuscripten u samen met hedendaagse kunstafbeeldingen u naar het SSST van alle tijden.

Luisteren
Zestig voor u geselecteerde werken worden gekaderd binnen hun tijd en karakter. Behalve het verhaal rond de oorsprong van de compositie, wordt u ook meegenomen in de luisterervaring. U leert luisteren naar de rust tussen de noten en leest ervaringen om er uw eigen ervaring aan toe te voegen. Daarom zijn het sleutelwerken, ze sluipen binnen als een handleiding die u zich instinctief en ongedwongen eigen maakt. Via de toegevoegde QR-code of link kunt u de beste opnames beluisteren.

Facts
De leesspiegel is hoogst aangenaam, of u nu latijn kent of niet, mooi gekaderde liturgische teksten werken in samen met miniaturen. Alles wordt geduid op een manier die leek en melomaan verenigen. Een mooie literatuurlijst en verklarende woordenlijst helpen waar nodig. Laat u tijdens deze lockdown tot rust brengen door monastieke klanken, polyfonie en het edele verlangen van de troubadour.

En u kunt hergenieten en hergenieten,…

De stilte van de muziek voor Bach, zestig sleutelwerken uit tien eeuwen muziek (600-1600)

Uitgegeven bij Borgerhoff &L amberigts i.s.m. Klara , 2020, 382 blz.

ISBN 9789463932448  – € 39,99

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord