Belgische blazers heropgewaardeerd

by Knopskaya

In september 1925 kwamen zeven Brusselse studenten samen om het eerste componistencollectief binnen de Belgische muziekgeschiedenis te vormen: Les Synthétistes. Ze wilden zichzelf onderscheiden van de Laat Romantiek door meer aansluiting te zoeken bij het toen hedendaagse genre. Het gebrek aan symfonie orkesten in het België van toen zorgde ervoor dat ze origineel werk voor blazers en orkest gingen transcriberen zodat het toch mogelijk werd op symfonisch werk uit te voeren voor een breed publiek. Ze konden hiervoor rekenen op een samenwerking met Arthur Prevost en de Band of Belgian Guides. Dit zorgde voor een opmerkelijk repertoire dat op de Brusselse concertpodia werd opgevoerd tijdens het interbellum.

Deze opname brengt eer aan het gezelschap dat toen voor vernieuwing zorgde met werken van Jules Strens (leerling van Gilson, violist en winnaar van de compositiewedstrijd van de Concerts Ysaÿe), Marcel Poot (aangemoedigd door Gilson om te gaan componeren), Francis de Bourguignon, Gaston Brenta (leerling van Paul Gilson), Théo Dejoncker (eveneens leerling van Gilson in harmonie)  en Maurice Schoemaker (u raadt het al, leerling van Gilson). U ziet ze allen afgebeeld op de cover. Alles uitgevoerd door de Royal Band of the Belgian Air Force o.l.v. Matty Cilissen, geproduced door niemand minder dan Luc Vertommen. Een samenwerking tussen het Belgische leger, het koninklijke Conservatorium van Brussel, de Vrije Universiteit Brussel, Sabam for Culture, Adams en Buffet Crampon (instrumentenbouw). Vertommen zorgde ook voor de brochure waarin de stukken allen worden toegelicht.

De stukken behandelen diverse thema’s zoals het heldenverhaal van Tartarin de Tarascon. Mooie beschrijvende muziek. Ook schilderijen worden beschreven in de Breughelsuite. U kunt genieten van alle pracht die de Belgische muziek te bieden heeft om tijdens en nadien tot de vaststelling te komen dat deze veel te lang in een vergeethoek heeft gezeten en dat deze opname totaal op zijn plaats is. De afgelopen jaren is er een mooie revival geweest dankzij herontdekt werk van Paul Gilson, waardoor de Brusselse school en specifiek de blazers terug onder de aandacht werden gebracht. Hierdoor kwamen ook zijn volgelingen onder de aandacht. Een opname die dus perfect kan gekaderd worden binnen de rest van uw (toekomstige) discotheek.

NAXOS 8.579135 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord