Nederlandse vroegromantiek om te koesteren

by Knopskaya

De elegante melodieën en de zorgvuldig gedoseerde contrapunttechniek van de Nederlandse vroegromantische componist Johannes Bernardus van Bree (1801-1857)  geven zijn strijkkwartetten een eenvoudige maar charmante originaliteit. In de woorden van een tijdgenoot worden zijn werken gekenmerkt “door eenvoud en natuurlijkheid… door helderheid en frisheid, een zekere populariteit, zonder trivialiteit”. Dat bewijst de opname van het Utrecht String Quartet die zijn eerste en tweede strijkkwartet uitvoeren op deze CD uitgegeven bij het label MDG.

Ontroerend mooi en zacht gespeeld. Lieflijk, verheugend, men zou deze muziek liefst van al willen omarmen.

Van Bree was een autodidactische vioolvirtuoos die een van de eerste professionele strijkkwartetten in Nederland oprichtte. Zijn composities zijn waarschijnlijk allemaal in première gegaan door de “Amsterdam Quartet Society”. Hun bewaard gebleven concertprogramma’s tonen een grote belangstelling voor hedendaags repertoire met werken van Onslow, Mendelssohn en Spohr, die van invloed moeten zijn geweest op Van Bree’s eigen werken.

Hij richtte het eerste professionele orkest van Amsterdam op in het “Felix Meritis” (een voorloper van het Concertgebouw) en dirigeerde de Nederlandse premières van Berlioz’ Symphonie fantastique en Wagners Faust Ouverture. Zelfs het Toonkunstkoor Amsterdam, dat vandaag de dag nog steeds bestaat, is terug te voeren op Van Bree. Zijn belang voor het Amsterdamse muziekleven in de eerste helft van de 19e eeuw kan niet genoeg worden benadrukt.

Hoewel Van Bree’s composities tijdens zijn leven zeer gewaardeerd werden, raakten ze al snel in de vergetelheid. Hij liet vier strijkkwartetten na, waarvan het laatste nog moet worden gepubliceerd. Het Utrecht String Quartet is altijd op zoek naar verborgen schatten. Deze opname is een eerste stap in de richting van Van Bree’s langverwachte herontdekking. (Bron: Presto Music)

MDG 603 2303-2 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord