Aleksandr Khramouchins mooie muzikale erfenis

by Knopskaya

Het liet niemand onberoerd een aantal maanden terug, het plotse overlijden van de in België residerende cellist Aleksandr Khramouchin. Samen met zijn levenspartner, pianist Eliane Reyes, vormde hij ook een muzikaal duo waarover de muziekpers steeds uitigesproken lovend was. Hun repetertoire is breed, wan barok over romantiek naar hedendaags. Het eveneens Belgische label Et’cétera brengt een eerbetoon aan Khramouchin door een verzameling uit te brengen van de mooiste opnames die hij – samen met Reyes – maakte. Er mag oprecht gezegd worden dat hij als jonge muzikant werk nalaat waar de volgende generaties kunnen uit leren; de generositeit en romantische fijnzinnigheid van zijn spel spreken tijdens het beluisteren. Saint Saëns, Debussy, Fauré, Ysaÿe,… de gevoelsmens kan zich op dit album volledig laten gaan. Een melancholisch en nostalgisch herdenken dat toch vol levensvreugde zit.

Hij was winnaar van talrijke internationale concoursen en finalist op het XIIe Internationale Tsjaikovski Concours in Moskou (2002),  een gerenommeerd cellist die spel van grote diepte combineert met verbazingwekkende virtuositeit en beheersing van zijn instrument. Hij trad op in concerten en maakt solo-opnames voor radio en televisie in de VS, Canada, Japan, China, Rusland en in heel Europa.

Hij speelde als solist met dirigenten als Emmanuel Krivine, Rudolf Werthen, Dirk Brossé, Patrick Davin, Lev Markiz, Valery Poliansky en Bramwell Tovey. Onder zijn kamermuziekpartners bevinden zich musici als Emmanuel Ax, Christian Ivaldi, Pascal Devoyon, Eliane Reyes, Plamena Mangova, Vladimir Sverdlov, Polina Leschenko, Peter Laul, Denis Goldfeld, Graf Mourja, Alexandra Soumm, Jack Liebeck en Sergei Nakariakov. Hij was lid van het Aviv Quartet van 2010 tot 2015. Als solist en in kamermuziek treedt Aleksandr Khramouchin op in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, Bozar in Brussel, de Salle Gaveau in Parijs, de Alte Oper in Frankfurt, de Keulse Philharmonie, het Konzerthaus Berlin, Rudolfinum in Praag, de Wigmore Hall in Londen en de Tsjaikovskizaal in Moskou en de Victoria Hall in Genève.

Zijn nauwe samenwerking met onder andere “Timpani Records” heeft geleid tot verschillende opnames, waaronder de volledige kamermuziek van Gabriel Pierné met pianist Christian Ivaldi, de eerste opname van Jean Cras’ cellosonate met pianist Alain Jacquon en Maurice Ohana’s cellowerken met pianist Pascal Devoyon. Al zijn opnames hebben talloze prijzen ontvangen en worden nog steeds zeer geprezen in de internationale pers.

Muziekcritici zijn unaniem in het prijzen van Khramouchin’s onvergetelijke, zeer individuele speelstijl, de brede reikwijdte van zijn interpretaties en zijn feilloze technische beheersing.

Aleksandr,”Sasha”, werd geboren op 13 november 1979. Hij overleed op 13 mei 2023 aan een hevige septische shock. Onze gedachten zijn bij Eliane en hun dochtertje Adèle. Reyes beschrijft in een pakkend voorwoord zijn gevoelens bij de gespeelde stukken.

Een muzikant die we nooit mogen vergeten en die dankzij deze opname voor altijd in onze harten mag blijven leven.

KTC 1802 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord