Andreas Staier, zenmeester aan de klavecimbel

by Knopskaya

De goed gedocumenteerde en inspirerende  interpretaties van Andreas Staier hebben hun stempel gedrukt op de discografie van zowel het klavecimbel als de fortepiano en hebben ons in staat gesteld om Bach, Mozart en Schubert in een geheel nieuw licht te zien. Dit is Staier’s eerste soloalbum van een geprojecteerde reeks voor Alpha Classics, waarin hij ook voor het eerst eigen composities presenteert. Angklänge is een zesdelig stuk voor klavecimbel, waarmee hij niet enkel de durf heeft om zich tussen de groten te plaatsen, maar waarmee hij zijn eigen grootsheid bewijst. Duidelijk modern, maar de opzet van het stuk tussen de anderen is ongelooflijk goed geslaagd – een spel van rust en klank.

“Twee motieven verbinden de werken in deze opname: het eerste is een oude cantus firmus, een melodie in lange noten. De tweede is de intervalreeks van octaaf, kwint, zesde en terts.  Anklänge, mijn zes stukken voor klavecimbel, zijn voortgekomen uit verschillende gesprekken die ik had met de componist Brice Pauset over wat het betekent om in onze tijd te componeren, en in het bijzonder wat het betekent om te componeren voor historische instrumenten. Dit bracht me ertoe mezelf af te vragen hoe ik mijn eigen opvatting van hiervan kon uitdrukken en vastleggen.

Deze CD nodigt uit tot rustig luisteren en alles tot zich laten komen. In weinig woorden valt zoveel te zeggen. We horen componisten als Fischer, Fux, Couperin, Froberger en Bach. Allen klavecinisten uit de Duitse en Franse Barokschool. Staier slaagt er in om de eenvoud te puren uit de weelderige barok, om het cerebrale uit die muziek te puren en naar voor te brengen zodat het geheel als een zalf in de ziel van de luisteraar trekt. Het is als spelen tegen een muur van stilte, als tekenen in klanken op een spierwit canvas. Klanken worden geplaatst op de stilte en het zijn die kleine pauzes en intervallen die zorgen voor volledige berusting. Alsof het geheel tegemoet wil komen aan onze onrustige tijden vanuit de historische context van toen. Een tijdsoverlapping in alle bedachtzaamheid. Een CD waar men zalig zen van wordt. De titel Méditation blijkt nergens gestolen.

ALPHA 1012 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord