Argentijns warme folk in een klassiek jasje

by Knopskaya

Zangeres Mariana Flores en multi instrumentalist Quito Gato maken deel uit van de Cappella Mediterranea, waarmee ze barokrepertoire brengen. Met dit verfrissende album bij Alpha Classics brengen ze ons in contact met de Spaanstalige Argentijnse folkmuziek zonder daarbij helemaal hun klassieke roots te verliezen.

Al heel lang, sinds hun ontmoeting, smeedden de twee plannen voor een speciaal project. We musiceerden ook vaak na de concerten of optredens bij de Cappella. Ze hebben ze zelfs ooit als toegift mogen geven van artistiek leider Leonardo Garcia Alarcón. Toen ze zagen hoe goed ze het publiek bevielen, waren ze geschrokken, maar wisten ze tegelijkertijd dat ze er nu echt wel wat moesten mee gaan doen.

Er is wat hun betreft wel degelijk een verband tussen de Argentijnse folkmuziek – meer bepaald de Mendoza-regio – en de klassieke barok. Heel veel liedjes vinden tenslotte hun oorsprong in de zeventiende eeuw. Folk kan heel oude en diepe roots hebben. Het brengt Mariana altijd dichter bij de streek waar ze geboren is, een warmte die duidelijk voelbaar is in haar stem. Een hartelijkheid waarmee ze niet enkel het ritme van de muziek volgt, maar het geheel omarmt. Ze kwam trouwens zelf al heel vroeg in contact met het folkgenre doordat ze als kind in een koor zong waar er rijkelijk uit het repertoire geput werd. Het zit dus allemaal zeer diep geworteld.

Toch is er wel degelijk een keuze gemaakt om voornamelijk twintigste eeuwse muziek te brengen, waarvan sommige componisten (ze staan allemaal netjes vermeld per lied) nog bij leven zijn. Zo zit er zelfs ene lied tussen van de stiefvader van Flores, Daniel Garcia. Er is niet op stijl geselecteerd, maar puur op basis van welke liederen het hardst naar de keel grepen van de uitvoerders zelf, iets wat met veel muzikale pathos naar buiten komt. Nochtans zijn de onderwerpen zeer eenvoudig, volks eenvoudig en ontroerend. Zo is de druivenoogst bijvoorbeeld een dankbaar onderwerp.

Subtiel, delicaat, met de grootste zorg gebracht, maar vol hartelijkheid. Liefdevol terugblikken naar de roots van twee Argentijnse artiesten. Mooi.

ALPHA 366 – http://www.outhere-music.com

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord