Baudelaire, levensecht, maar dan anders

by Knopskaya

We ontvingen dit schijfje tussen het aanbod klassiek. Toch kregen we een heel eigentijds geluid te horen… Dat bleek eigenlijk allemaal slechts illusie. De Franse dichter Charles Baudelaire  (1821-1867) werd exact 200 jaar geleden geboren. Zijn Fleurs du mal werden voor het eerst gepubliceerd in 1857.

Twaalf van de teksten uit deze bundel werden door Claude Evence op muziek geplaatst en vertolkt. Geen dromerige zweverige ode aan een dichter uit vervlogen tijden, maar een portret van de hardheid van de teksten, waar uiteindelijk schoonheid kan worden uitgeput. Geaccentueerde contrasten tussen leven en dood, zoals de cover u reeds laat vermoeden. Confronterende declamatie die eigenlijk een jong publiek opnieuw tot de dichter kan aantrekken.

Mysterieuze synths die samen met lage blazers en gitaren  af en toe een morbide kantje blootleggen om uiteindelijk een passionele melancholische kant uit te gaan. De teksten vliegen in en door je hoofd dankzij de nauwkeurig uitgezochte ritmes. Dit zou u op de radio kunnen beluisteren onderweg naar God weet waar.

Alle contrasten die Baudelaire zelf in zijn poëzie verwerkte en die hem tot de ‘verdoemde poëet’ maakten, muzikaal geïllustreerd.

Een stukje van toen in een hedendaags kader, maar dan met een tijdloos gevoel. Een bijzondere ontdekking.

12 Fleurs du mal – SND21019 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord