Bob Morrison en het mysterie van de IJslandse zeefilmrollen

by Knopskaya

Het valt wel vaker voor, dat het toeval de realiteit gaat voeden en reconstrueren. Zo verging het ook een Ijslandse visser die in 2016 vier filmrollen met Russische signatuur in zijn netten kreeg. Al gauw dacht de man dat het om verloren gegane Sovjet-documenten ging. Helaas, het was een gewone film, dan nog geen heel bijzondere ook. Derevensky Detektiv (1969) – de dorpsdetective. Maar toch, toen componist Jóhann Jóhannsson er filmmaker Bill Morrison over aansprak, raakte deze enorm gefascineerd over het geheel.

Morisson besliste de beelden te gebruiken om de deuren van perceptie rond collectieve mythologie en geschiedenis te openen. Hij maakte er een eigen verhaal van en componeerde er samen met componist David Lang een liedcyclus rond.  Waarom niet Jóhann Jóhannsson? De man stierf onverwacht in 2018. Toch besloot Morrison zijn plannen te realiseren en vond daarbij in Lang de ideale partner in crime.

Het verhaal? Een gestolen accordeon.  De accordeon werd bijgevolg de centrale long van de cyclus en bespeeld door de Noorse accordeonist Frode Anderson (die we nog live aan het werk zagen tijdens Musica Divina 2018). Men hoort de zee, de Russische volksziel, iets rauw verhalend met prachtige accenten, de kracht van het verleden. Dingen die nieuw zijn, al zijn ze zo oud. Ontdekking loert in alle richtingen doorheen plaats en tijd. Muziek waarvan men stil wordt.

Deze reflectieve schijf ligt sinds maart 2021 in de winkel, de film wordt later dit jaar gelanceerd.

Fijne, diepe muziek voor de stille genieter

Cantaloupe – CA21164 – http://www.outhere-music.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord