Boeiende Finse volksverhalen in klank gebundeld

by Knopskaya

De Kalevala, Finlands beroemde verzameling van epische poëzie spreekt al een paar eeuwen tot de verbeelding van de lokale componisten. Door de Finnen zeer chauvinistisch gekoesterd en tijdens de Russische heerschappij niet als Fins erkend, werden alle puzzelstukken gereconstrueerd in 1849 door Lönnrot en gepubliceerd als volwaardig Fins.

Een enorm werk, waarvoor ook hele reisexpedities werden ondernomen. In ieder stukje Finland was wel een deel verhaal bij de lokale bevolking blijven hangen. Het eindresultaat waren 50 gedichten, 22795 lijnen poëzie, geboren bij het volk. Bij de samenstelling, en vooral de volgorde, vond Lönnrot vooral zijn inspiratie bij de klassieke oudheid. Hij laat het begin dus echt het begin zijn, het ontstaan van de wereld, de sleutels van leven en dood. Hier en daar waren de overgangen moeilijk, maar toch moest hij zelf slechts drie procent geïmproviseerd aanvullen.

De Kalevala had een enorme invloed op de Finse kunst aan het einde van de negentiende eeuw. In de literatuur kan men wereldwijd zestig vertalingen terugvinden.

Dit album leert u enkele bekende en minder bekende Finse componisten kennen, samen met hun kijk op deze volksverhalen.

Leevi Madetoja componeerde Kallervo in 1913, een tragisch orkestraal werk. Hij laat zich daarbij eveneens inspireren door o.a.  Jean Sibelius’ Zwaan van Tuonela en andere elementen uit de latere Finse literatuur. Een vroeg werk van een ontluikend componist waarbij de hoorn als instrument centraal staat. Uuno Klami begon in 1924 aan zijn Kalevala Suite. Met dit werk wordt afscheid genomen van de romantiek en Sibelius richting modern primitivisme.  Sibelius’Zwaan zelf werd ook geïnspireerd op de Kalevala, meer bepaald op het verhaal waarin een moeder haar zoon opnieuw tot leven wekt. Het werk nam jaren werk in beslag, schrijven en herschrijven, afwijzing en goedkeuring. Een episch verhaal op zichzelf haast. Tauno Pylkkanen componeerde in 1942 op 24 -jarige leeftijd Kullervon sotaanlähtö. Hij legde de link tussen het verhaal van een in slavernij geboren jongen die uiteindelijk zelfmoord pleegt met de Finse burgeroorlog. Dit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een traditioneel romantisch werk.

Heel wat te ontdekken over deze ontdekking. De reis begint hier.

Te verkrijgen bij label BIS. Bis2371 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord