Couperins kleurrijke cercle de vie

by Knopskaya

Emotie. Melancholie en tederheid, bescheidenheid en uitbundigheid, wanhoop en nonchalance. François Couperin (1668-1733) was zo een veelzijdig componist dat hij alle kleuren van de menselijke emotie in muziek wist te schilderen. Hij zorgde voor materiaal waarover kan nagedacht worden, muziek die overpeinsd dient te worden, maar waarvan men ook op een zeer toegankelijke manier kan genieten. Hij wist, vooral als grootmeester in het klavier, te beroeren.

Dat is wat Michèle Dévérité met haar opname op historische klavecimbel van zijn muziek heeft proberen weer te geven. De fragiliteit van het bestaan, de kringloop van het leven… Het werk van Couperin staat volledig in het verlengde hiervan.

De componist zelf leidde een zeer teruggetrokken bestaan te midden van zijn familie. Toch waren er dingen die zijn bestaan kleurden zoals de dood van zijn vader toen hij nauwelijks elf jaar oud was, armoede, zijn moeder die negenjaar later overleed en de veel te vroege dood van zijn eigen kinderen. Het zorgde voor diepe reflectie over het bestaan. Er zit iets pijnlijks in zijn werk, maar met zo’n discretie aangebracht dat enkel de charme nog overblijft.

Deze opname wil getuige zijn van al deze levensfasen. Van de onschuld van een kind, de bevlogenheid van de adolescentie, de maturiteit die voldoening zou moeten geven ondanks alle lijden dat plaatsvond. Alles wat er tussen geboorte en dood ligt in zoveel klankkleuren als de componist zich kon inbeelden. Bijna een portret wordt hier neergezet. Een heel persoonlijke opname, heel intiem. Alsof men via de uitvoerder in contact komt met het diepste wezen van de componist die in al zijn  bescheidenheid toch de  sluier van zijn bestaan wil werpen en zijn verhaal wil vertellen.

Michèle Dévérité studeerde klavecimbel en kamermuziek aan het conservatoire de la Vallée de Chevreuse in Orsay. Ze  perfectioneerde zich bij Robert Kohnen in klavecimbel en behaalde een eerste prijs en een hoger diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Paul Dombrecht.

Experessief, veelzijdig, kleurrijk intiem. Couperins leven. Mooie zielepijnen.

Sonamusica – SONA2305

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord