De dag waarop Mozart danste – Mozart y Mambo Cuban Dances

by Knopskaya

Dat de Britse hoorniste Sarah Willis er een ferme lap op kan geven, is gekend. Met haar album Mozart y Mambo wist ze probleemloos klassieke muziek en zuiderse ritmes binnen een sfeervolle ambiente aan mekaar te koppelen. Met haar volgende album Mozart y Mambo – Cuban Dances blijft ze in de sfeer en gaat ze zelfs nog een stapje verder.

Dankbaar is ze dat Mozart maar liefst vier hoornconcerten schreef. Op deze manier kon ze de samenwerking met haar geliefde Havana Lyceum Orchestra o.l.v. José Antonio Méndez Padrón verderzetten. Er hangt een goede sfeer, de Cubanen zijn intussen echte Mozart-fans en zijn er zelfs zeker van dat Mozart himself een toffe Cubaan zou zijn geweest. Het succes van het eerste album was eveneens een statement dat de klassieke muziekscène in Cuba wel degelijk springlevend is.

Er werd voor het project begonnen, waar de vorige CD eindigde. Op dit album kunt u dus het eerste en tweede hoornconcerto horen om alvast in de sfeer te komen.

Wat volgt is origineel Cubaans werk, waar de wortels van de muzikanten duidelijk in te horen zijn. Willis droeg zes getalenteerde jonge Cubaanse componisten op een stuk te schrijven, hun eigen concerto voor hoorn, strijkers en percussie.

If you can dance it, you can play it

Met dit album wordt een muzikale kaart van Cuba getekend, waaruit de rijkdom aan klanken uit iedere regio blijkt. Een frisse aanpassing van de verschillende Cubaanse dansen.

Willis ziet de voorbereiding en de realisatie van dit project als een van haar grootste uitdagingen ooit. Niet alleen technisch, maar op vlak van aanpassing aan een ritme dat voor de Cubanen zo natuurlijk aanvoelt.

De dansen aanleren en voelen, liet de hoorniste toe om dieper  in de Cubaanse cultuur te duiken, een cultuur waarin muziek een tweede taal is die zoveel verder gaat dan woorden. De ritmes brengen je haast in een andere gewaarwording, die uitmondt in beweging en dans.

Er hangt een speciale sfeer in dit album. Het begint allemaal ernstig en bouwt op naar iets dat u zal horen en niet meer zal kunnen ontkennen. U zult absoluut willen bewegen en dat is u door de muzikanten absoluut gegund.

ALPHA878 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord