De lyriek achter Galina Ustvolskaya & Alfred Schnittke

by Knopskaya

Wat het leven van de ware kunstenaarsziel typeert, is het uitdrukken van verwondering, zielenroerselen en het verheffen ervan in klank zodat ook de luisteraar die bijna hogere macht kan voelen. Eigenlijk zijn ze vaak heel sereen, eigenzinnig en in zichzelf gekeerd terwijl hun muziek voor zoveel facetten van hun innerlijke stem spreekt. Net dat is het wat Galina Ustvolskaya  en Alfred Schnitte (1934-1998) ons via deze muziek willen vertellen, mooi begrepen en gevat door celliste Viviane Spanoghe en pianist Jan Michiels.

Ustvolskaya was een teruggetrokken persoon, ze leefde in mystieke verhouding met een hogere macht die ze weergaf door klankklusters, grote kontrasten, spinselen en geluidsweverijen. Leermeester Shostakovitch  erkende haar  talent reeds vroeg. Daarnaast was ze zeer gevoelig voor details, hoewel haar composities op het eerste gezicht bombastisch kunnen overkomen, vertellen ze een fijn en complex verhaal van aanbidding voor het grote geheel dat bestaat uit zoveel fijne facetten. Daarom is de opstelling van de instrumenten van groot belang, hier hechtte ze minutieus veel aandacht aan.  Ze vernietigde  ook veel van haar composities, perfectie was alles. Viviane Spanoghe en Jan Michiels ontdekten de lyriek van dit verhaal en brengen haar Grand Duet en Sonate nr 5 voor cello en piano met het diepe gevoel dat de ziel van de muziek de ziel van de luisteraar richting grote universum stuurt.

We hoorden Spanoghe en Michiels al live en op vorige opnamen muziek van  Alfred Schnittke brengen, telkens met de juiste inleving waardoor  het atonale eenieder kan ontroeren. De epiloog bij het Ballet van Peer Gynt van Schnittke voor celo, piano en geluidsband past dan ook perfect in de belevenis van de muziek van Ustvolskaya. De complexiteit van het denken van beide Russische componisten getuigt van overgevoeligheid die verbaal nauwelijks te vatten valt. 

Laat u verwonderen door de hemel, de aarde, de natuur en door muziek die u samen daarmee kunt en misschien zelfs dient te ontdekken.  Te verkrijgen via  label Et’cetera, gerealiseerd in samenwerking met het Koninklijke Conservatorium Brussel.

KTC 1666 . 1CD . 8711801016665 . 22/12/2019 . Etcetera Records

http://www.etcetera-records.com

Galina Ustvolskaya
Alfred Schnittke

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord