De rijke en rustgevende traditie van het Gregoriaans

by Knopskaya

Gregoriaanse gezangen hebben nog altijd iets mysterieus, alsof ze tijdloos zijn bijna. Ze vormen ook vaak de inspiratie voor hedendaagse muzikanten. De rust die ze uitstraalt samen met een soort van enigmatische sfeer werkt aanstekelijk. Het is als een levendige getuigenis in en over klanken van lang geleden.

Toen het Gregoriaans voor het eerst werd gecomponeerd in het bisdom Metz aan het einde van de achtste eeuw, werden de immense ontwikkeling en verfijning ervan voltooid samen met de bouw van de kloosters in het Karolingische koninkrijk in de volgende eeuw, dit dankzij de Karolingische renaissance. Vanaf dat moment – en tot nu toe – bleven de abdijen van het Westen de belangrijkste verdedigers en uitvoerders van dit lied en mag het beschouwd worden als het eerste hoogtepunt van de westerse muziek. De middeleeuwen waren nooit een periode zonder verfijnde cultuur. Ze waren donker voor een groot deel van de mensheid en er werd veel oorlog gevoerd. Maar binnen de muren van de kloosters, werd er cultureel hoogtij gevierd.  Recente diepgaande studies van liturgische documenten uit de negende en tiende eeuw onthullen een prachtige combinatie tussen hoge feestelijke relevantie en buitengewone esthetische verfijning in kloosters. Het was een waar hoogtepunt van gewijde muziek. Men kan niet ontkennen dat het geestelijke leven aan de oorsprong ligt van al het mooie, ook profane, dat zou volgen.

In de Franse kloosters heerst nog steeds een sterke traditie om dit genre volledig tot zijn recht te laten komen. Niet alleen blinken de kloosterlingen vocaal uit, maar de oprechtheid van het geheel is sprekend voor de luisteraar. De rust en contemplatie die de geestelijken willen zoeken en evoceren achter deze muziek is duidelijk voelbaar tijdens het beluisteren ervan. Het spreekt allemaal voor zich. Daarom heeft deze dubbele CD van het label StudioSM-Bayard ook helemaal geen boekje nodig. Alles werkt vanzelf in, als een goede oude wijn die geen etiket behoeft. Maar liefst twintig gezangen uit de Advent en twintig gezangen uit de vastenperiode werden voor u op een rijtje gezet. U kunt ze dus thematisch afspelen of gewoon los op u laten afkomen. U kunt gezangen horen uit de abdijen van Calcat, Ligugé, Kergonan, Argentan, Saint-Wandrille, Timadeuc…

D3117 StudioSM-Bayard – http://www.outhere-music.com

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord