De Vlaamse polyfonie in Parma – een zinnenstrelende reis

by Knopskaya

Het ensemble Ratas de viejo mundo is inmiddels geen onbekende meer wanneer het op oude muziek aankomt. Ook deze opname van het label Passacaille wordt opnieuw gesmaakt. Het introduceert ons in het muzikaal erfgoed van Parma, een bolwerk van culturele opleving van de zestiende eeuw. Aan het hof van Farnese bewogen zich Vlaamse musici, die van groot belang waren bij de ontwikkeling van het muzieklandschap. Maar ook deze opname werd gemaakt in samenwerking met Misurgia en dankzij de steun van Flanders, Statr of the Art. Luit en barokgitaar voor de rekening van Floris De Rycker.

Floris De Rycker, oprichter van het ensemble, studeerde luit bij Philippe Malfeyt. Daarna ging hij les volgen  aan het conservatorium van Brussel en  het Lemmensinstituut waar hij een master kamermuziek behaalde en ging vervolgens les volgen in Milaan. Zijn instrumentencollectie is indrukwekkend te noemen en hij wordt dan ook vaak gevraagd als solist theorbe, barokgitaar en luit.

Onze polyfonisten boerden goed als we het zo mogen uitdrukken binnen het mediterrane landschap. Twee erfenissen die samen vergroeien en bloeien. Deze opname laat u genieten van de rijkdom die muzikanten uit onze contreien wisten te injecteren in de bloeiende Italiaanse cultuur, dit samen met hun Italiaanse tijdgenoten; u kunt werk  horen van Cipriano de Rore (1516-1565), Lorenzini del Liuto (??-1608), Pietro Pontio (1532-1596), Fabricio Dentice (1530-1581), Claudio Merulo (1533-1604), Giaches de Wert (1535-1596), Santino Garsi da Parma (1542-1604), Gottfried Palmarts (ca. 1576-1578), Josquino Persoens (1530-1590) en Giorgio Mainerio (1545-1582). Het ensemble doet met deze opname waar het voor staat.  Mensen uit de lage landen musiceren binnen een internationaal gezelschap en creëren pure schoonheid.

bijvoorbeelde Cipriano de Rore (ca.1515-1565) bv. was afkomstig uit Ronse,  maar was één van de meest toonaangevende componisten van Italiaanse madrigalen. Het werd zelfs kapelmeester aan het hof van de hertog van Ferrara. Giaches de Wert was dan weer zijn leerling en schopte het eveneens ver binnen diezelfde boeiende wereld. Het bijhorend boekje leert ze u allemaal kennen, de verantwoordelijken voor de ontwikkeling van het madrigaal.

Een bijzonder dynamische opname die het bloeiende leven weerspiegelt aan het hof. Italiaanse gezangen met Vlaamse roots. Bijzonder fijnzinnig uitgevoerd met stemmen die levendig tot de verbeelding spreken. Een warme gloed die u best kunt savoureren op een moment waarop u alleen bent. Dit is muziek die mag doordringen. De teksten zijn eveneens aanwezig, met vertaling zodat u daarboven ook nog eens kunt genieten van de zinnenstrelende poëzie van weleer.

Passacaille 1138 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord