De zotte jaren twintig – de nieuwe salontraditie op piano en gitaar

by Knopskaya

Het Parijs van na de Eerste Wereldoorlog bleef  niet bij de pakken zitten. Vernieling maakte plaats voor vernieuwing.  Iedereen wilde de vrijheid vieren,  de vrijheid in doen en denken, de vrijheid in schrijven en componeren. De lichtstad werd als het ware een magneet voor al diegenen die wilden creëren. Het lijkt allemaal een droomwereld, maar het is de wereld waar  het Duo Adentro – pianiste Saskia Van Herzeele en gitarist Maarten Vandenbemden – u willen in onderdompelen. Het mag gezegd en het is waar, Oekraïne was op het moment van de realisering van dit album nog niet aan de orde. Laat ons allemaal hopen dat het einde van dit conflict ook in een oase van cultuurbeleving mag eindigen.

Voor het duo Adentro is poëzie steeds van het grootste belang geweest, daarom is het ook niet verwonderlijk dat deze periode hen zo na aan het hart ligt. Het was de periode waarin Les Six,  het Parijse kunstcollectief van componisten en dichters, gesteund door Erik Satie naar de voorgrond trad. Zij wilden breken met de traditionele dromerige beelden en wilden opnieuw een duidelijke klare lijn in de muziek en poëzie. En dat is bijlange niet zo steriel als het op het eerste gezicht lijkt. Darius Milhaud,  Francis Poulenc, Arthur Honegger en Erik Satie zelf passeren dus met zekerheid de revue op dit album, uitgegeven bij Et’cetera records, een Belgisch label met oog en oor voor unieke pareltjes waarbij fijnzinnig chauvinisme steeds terecht om de hoek loert.

Igor Stravinsky was de man die zoveel stromingen mocht doorstaan door de hoge ouderdom die hij bereikte, toch heeft hij van iedere periode met volle teugen genoten om ze mee te nemen naar de volgende. Dit is een instelling die ook perfect in de rode draad van het geheel past. Het was  een tijd waarin de wereld groeide en waarin de muziek van andere werelddelen mocht versmelten met ons eigen patrimonium. Villa-Lobos, Martinu en Ponce voegen kleur en warmte toe aan het geheel zoals ze de lichtstad ook ooit hebben gevoed. Frank Martin heeft een neus voor de gevoeligheden van volksmuziek. Zijn Pavane kleurt het geheel met een vrolijke melancholie – ja dat kan.

Bottomline is dat dit een album is waarbij men rijkdom ervaart binnen de vreugde die men voelt. Moest het een fles wijn zijn, konden we spreken  over  een volle afdronk, die plezierige gedachten laat nazinderen, die gevoeligheden nostalgisch laat glimlachen.

Fijn gekozen, gespeeld met zonnige insteek, les Années Folles in vijftien sfeervolle danspassen. Een tikje exotisme dat is blijven hangen in combinatie met nieuwe tendensen, alles geënt op een stevige kamermuziektraditie.

i.s.m. Beeldenstorm v.z.w.

Duo Adentro was eerder finalist tijdens de Supernova jong talent.

KTC1746 – Et’cetera recordsOuthere Music

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord