De zwierige dansen van de achttiende eeuw

by Knopskaya

The WIG Society (TWS), opgericht in Brussel in 2020, is snel uitgegroeid tot een van de meest opwindende muziekensembles binnen de Europese Oude Muziekscène. Als opkomend ensemble  heeft TWS een originele benadering ontwikkeld van de kamermuziek van de galante en klassieke periode. Het ensemble wordt gevormd door baanbrekende musici uit heel Europa, met het gezamenlijke streven om minder bekende kamer- en orkestwerken uit het tijdperk van de verlichting tot de romantiek op te graven, te herontdekken en tot leven te brengen, naast het uitvoeren van werken van beroemde componisten als Mozart en Haydn.

Hun spel benadrukt de weelderige, extravagante en geestige elementen van een repertoire dat voornamelijk is ontworpen om een aristocratische samenleving in verval te vermaken. Ze herdenken rococo-balzalen en -salons als hedendaagse dansvloeren, Haydn als de Beyoncé van de jaren 1770. Het ensemble treedt op met historische instrumenten en kijkt diep in de historische uitvoeringspraktijk om licht te werpen op retoriek, humor, humor, emotie en filosofie door middel van de kunst en wetenschap van geluid. In plaats van nieuwe normen en regels vast te stellen, wil The WIG Society de frisheid van arrangementen en vrijheid in keuzes die aan het einde van de 18e eeuw zijn gemaakt, doen herleven, in een poging om een ander soort ‘authenticiteit’ voor oude muziek te bereiken die niet alleen in de ‘letter’ ligt, maar, zoals ze zich voorstellen, veel meer in de ‘geest’.

Hun klank is rijk en genuanceerd in de diepte dankzij het gebruik van zowel het klavecimbel als de contrabas, in plaats van de traditionele cello. Naast werken van gevierde componisten biedt TWS enkele wereldpremière-opnames van verwaarloosde componisten uit de Mannheimer School en daarbuiten.

Een verfrissende ervaring vol energie en levenslust van toen en nu.

Arcana – A563 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord