Dietrich Fischer-Dieskau: oude wijn voor de nieuwe generaties

by Vera Steenput

Wie oud genoeg is om de jaren ’60 en ’70 bewust te hebben beleefd, herinnert zich wellicht ook de kast of het koffertje met langspeelplaten naast de pick-up in de mooiste kamer.
De kans is groot dat er tussen de albums van Bing Crosby, Elvis Presley en The Beatles ook een LP van Maria Callas of Dietrich Fischer-Dieskau te vinden was.  Deze laatste twee behoren immers tot de meest opgenomen artiesten uit de klassieke muziek.  Fischer-Dieskau (1925-1212) kon bogen op een discografie van meer dan 400 platen waarop zijn stem was te horen.

Dit oeuvre was het resultaat van een aantal factoren.  Vooreerst was er vanzelfsprekend zijn prachtige bariton, een natuurlijke gave die hij vanaf zijn zestiende ten dienste van de zangkunst stelde.  Een soepele, getrainde stem was het resultaat.
Dankzij een grote dosis werkijver bestreek hij een zeer breed repertoire, geen enkel klassiek genre schrikte hem af.
Bewijs hiervan kunt u terugvinden in deze 7-delige cd-box, goed voor ongeveer negen (!) uur muzikaal genot.
De  box werd onderverdeeld in:
Lied (2 cd’s)
Opera (2 cd’s)
Geestelijke liederen (1 cd) en
Concertopnames (2 cd’s).

Hierdoor wordt telkens een ander aspect van het multitalent Fischer-Dieskau belicht.  Naargelang uw gemoedsstemming kan u dus een keuze maken: geestelijke liederen voor wie behoefte heeft aan rust, opera op zondag bij het brunchen, Duitse liederen tijdens licht huishoudelijk werk en concertopnames voor wie last heeft van culturele knaldrang.

Maar zelfs voor de doorgewinterde Fischer-Dieskaukenner valt er nog nieuws te ontdekken.  Uitgeverij Profil/Hänssler Classic koos immers voor een aparte bloemlezing uit het vroege werk van Dietrich Fischer-Dieskau.  De aandacht ging naar minder populaire en dus ook minder evidente stukken, zeldzame opnames en werk dat nog nooit op cd verscheen.  Zelfs de allereerste registratie, een live-fragment uit Don Carlos van Verdi, in het Duits gezongen, opgenomen op 18 november 1948 in de Amerikaanse sector van Berlijn, ontbreekt niet.
Bovendien werden de opnames grondig geremasterd om een zo goed mogelijke kwaliteit te bieden aan de luisteraar.

U hoort Fischer-Dieskau aan het werk onder leiding van dirigenten als Wilhelm Furtwängler, Karl Böhm, Karl Richter en andere orkestleiders van wereldformaat.
Tot slot kan u bij de duetten ook genieten van andere grote stemmen zoals Agnes Giebel in Apollo en Daphne van Händel, Lisa Otto in BWV 212, de Boerencatate van Bach of Rudolf Schock, de tenor die Rodolfo vertolkt in La Bohème van Puccini.

Zowel voor kenners als niet-kenners zijn er dus redenen genoeg om over te gaan tot de aankoop van dit cd-pakket.  U zal niet ontgoocheld zijn.

Ph20074 – Profil Medien – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord