Doorleefde Brahms in een doosje

Liefde, traditie en dans

by Knopskaya

Als jonge kerel waren de verwachtingen rond Johannes Brahms reeds zeer hoog.  Het begon allemaal toen Robert Schumann in 1853 de toen twintigjarige Brahms de hemel in prees, hij noemde hem zelfs een soort van nieuwe  Beethoven. Het was volgens Schumann terecht zo dat  Brahms zijn symfonisch talent buitengewoon uitzonderlijk was.

Brahms voelde ziet door al het gespeculeer wat afgeremd zelf en vertrouwde dirigent Hermann Levi rond 1870 toe nooit een symfonie te willen componeren. En toch, hij had tegen die tijd al een heel mooi oeuvre aan orkestwerken en kamermuziek bij mekaar geschreven. Meer nog, in het geniep was hij echt wel aan het studeren om zijn symfonische kennis te verfijnen. Het resultaat kunt u op deze  box horen. De ouvertures, Haydn variaties en Hongaarse dansen worden met totale doorleving gebracht door het Swedish Chamber Orchestra o.l.v. Thomas Dausgaard. Natuurlijk heeft niemand van ons Brahms zelf zien of horen instructies geven. Intuïtief dient wel toegegeven te worden dat hij met deze opvoering bijzonder in zijn nopjes zou geweest zijn. Houdt u zich vooral niet tegen mee te bewegen en dirigeren. Resistance is futile.

Tegen de tijd dat Brahms zijn eerste symfonie in 1876 vervolledigde was hij 43. Toch dateert veel van het materiaal dat hij erin stopte van 1855. Zijn schetsen van toen, is hij steeds blijven uitwerken. Hij zocht zijn basis niet in de barok van bijvoorbeeld Bach, zoals velen hem voordeden. Hij liet zich voeden door Beethoven.  Dirigent Hans von Bülow zou zijn werk ooit benoemd hebben als “Tiende van Beethoven”.  De opbouw om van 1 enkele muzikale baksteen een heel groots en sterk gebouw te bouwen, was de gezamenlijke sterkte van zowel Beethoven als Brahms. Diezelfde kracht stopte de componist in het herwerken van de Haydn variaties. Respect voor het verleden, met een heel eigen blik naar de toekomst.

Met deze box wordt  u volledig ondergedompeld in al wat en wie Johannes Brahms was. De jongeman die hunkerde naar liefde, die overliep van verlangen, maar die evenzeer begeesterd componeerde. Alles raakte doorspekt. Ook zijn vriendschap met Clara Schumann was bijzonder voedzaam (voor beide partijen trouwens). Zijn fascinatie voor de Hongaarse volksmuziek – lees de romantische gedachte rond de vreemde volkeren die met hun violen en dansen de Balkan kwamen bevolken – kleurde zijn muziek opzwepend.

Op deze box leert u de componist zijn leefwereld kennen. Hoe hij vroeg de krijtlijnen uittekende van muziek die groots zou uitgroeien. Een machtig mooie uitvoering, romantiek troef.

BIS 2556 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord