Duo Andaluza – Ambos Mundos: Vier windstreken waaien een lied

by Knopskaya

Toen violist Nicolas Dupont en klassiek gitarist Stijn Konings in 2013 als duo begonnen onder de naam Ambos Mundos, besloten ze het repertoire voor hun instrumenten uit te pluizen tot op het bot. Dat hun boreling zeven jaar later zo een eigen geluid oplevert, kan enkel het resultaat zijn van  waardevolle rijping.

Ritme
Het album ademt iets uit de richting die een naam als Duo Andaluza alle eer aandoet. De zuiderse klanken van de gitaar  in combinatie met de zangstem van de gitaar dompelen je onder in de sfeer van de avondzon ergens in het zuiden. Een mooi gevoel voor ritme draagt een weemoedig lied, geborgenheid. De eerste compositie, de Siete Canciones Populares Espanolas van de Spaanse componist Manuel de Falla (1879-1946) zet dan ook mooi de toon van de sfeer die over het gehele album blijft nazinderen.

Romantiek
Het is de Aria van de Braziliaanse maestro Heitor Villa-Lobos (1887-1959) die een ontroerend lied van geborgenheid toevoegt. We kunnen u niet garanderen dat u het droog houdt. Opgepast; enig rollercoastereffect kan optreden bij de gevoelige luisteraar. Het is de compositie van Laurent Boutros, Ambos Mundos, opgedragen aan het duo en tevens titel van het album die op rustgevende wijze de ritmes terug opbouwt. Vanuit een rustgevend kader worden verschillende patronen toegevoegd die overtuigend in kaart worden gezet. Hier en daar een oriëntaalse toets, verwijzend naar de Kaukasische roots van de Franse componist-gitarist.

Belgisch
Dat er aandacht op het album voor Belgische muziek is, is enkel maar toe te juichen. Het is trouwens niet verwonderlijk. Nicolas Dupont zet samen met het Kugoni Trio al jarenlang Belgische muziek uit heden en verleden op de kaart. Het Gebed van August De Boeck, een mooie ingetogen en geborgen compositie werd in arrangement gezet door Wilfried Westerlinck en toegevoegd aan deze CD, gevolgd door twee Dansen, Due Danze, speciaal geschreven voor het duo door Westerlinck zelf. Hieruit blijkt dat hij het totaalconcept achter het duo zeer goed zag en in noten in kaart wist te brengen.

Tijdloos
Van de ene dans komt de andere.  Nog twee Spaande dansen van Pablo de Sarasate (1844-1908) en een verleidelijke Tango van de Argentijnse Astor Piazzolla (1921-19920 brengen ons terug bij Manuel de Falla. Een halve wereldreis vol klankkleur en verlangen. Wat ook zo mooi is, is het tijdloze karakter van dit album. Alle composities komen samen tot hun volle recht onder die ene Ambos Mundos- noemer, wan wanneer of waar dan ook. Muziek moet niet klassiek of modern zijn, muziek moet mooi en eerlijk zijn. En het moet vooral verenigen.

Hoe u de zon tijdens deze donkere dagen terug kunt binnenhalen op een manier waar geen enkel artificieel kerstboomlichtje tegen opkan? Ons advies kunt u hier terugvinden en aanschaffen: http://www.duoandaluza.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord