Edenwood brengt je naar Another Place

by Knopskaya

Cellist Wouter Vercruysse zagen we al eerder de revue passeren binnen een klassieke kamermuzieksetting. Toch is zijn repertoire veel breder en vooral ook eigentijdser. Samen met gitariste Catherine Struys vormt bij nu ook op het podium het duo Edenwood. Het duo brengt op hun eerste album muziek van hedendaagse, nog bij leven zijnde componisten. Ze gaan daarbij maximaal dertig jaar terug in de tijd en spelen enkel repertoire dat voor hun instrumenten is bedoeld.

Beide muzikanten genoten de stevige basis van een klassieke opleiding. Ze volgden masterclasses bij Marie Hallynck en Guy Danel. Evolutie is nog steeds de sleutel tot muzikaal begrip en vice versa. Bijgevolg is dit album zeer volwassen en poëtisch. Het gitaarspel van Catherine Struys heeft zelfs iets pianistiek.

Less is more

Het album is licht minimalistisch, en toch kleurrijk; de muziek vult leegtes net op het goede moment en met de correcte intensiteit. De gekozen componisten hebben op dat gebied allemaal wel ergens raakpunten. Sommige composities raken kleurrijke patronen uit de wereldmuziek aan, anderen klinken dan weer mystiek en verwijzend naar de oudheid – dit alles zonder het universeel karakter van het album te verlaten. Het album kan werkelijk gezien worden als een poort naar een serene wereld, waar fantasie de zintuigen prikkelt.

Een overzicht

De eerste compositie op het album, Luminance, werd in 2008 geschreven door de Amerikaanse componist Nathan Kolosko (geb. 1975). Het werk zet onmiddellijk de toon van het album; minimalistisch en toch een rijk, over het vullen van leegtes en verdriet.

De Franse componist Mathias Duplessy (geb. 1972) vindt zijn inspiratie zowel in het Franse impressionisme als in verre etnische melodieën.  De mix binnen de composities Presto is verfrissend.

De Estse componist Erkki-Sven Tüür (geb. 1959) studeerde diverse instrumenten tijdens het Sovjetregime. Zijn kennis is zeer breed. Hij wendt verschillende compositietechnieken aan en speelt met tonen en intensiteiten. Toepasselijk is de titel van de compositie Spiel.

De Belgische Michael Lysight (geb. 1950) liet zich inspireren door Steve Reich en Arvo Pärt. Zijn compositie Meditation is het bewijs dat er lyriek in eenvoud kan zitten en genot in postmoderne muziek.

Voor de Estse Ester Mägi (geb. 1922) is de muziek die ze schrijft de som van haar ervaringen. Ze begon te studeren onder Stalin en liet zich naast de strenge studies tijdens het Sovjetregime toch nog inspireren door volksmuziek. Het gevolg zijn rijk gevulde tonen binnen een eveneens volle ritmiek. Cantus is het resultaat.

De Italiaan Raffaele Bellafronte (geb. 1961) schreef aanvankelijk veel muziek voor piano. Hij begon meer en meer te schrijven voor ver uiteenlopende orkestcombinaties. Zijn composities vertegenwoordigen uiteenlopende emoties. Met haar Suite nr 1 in vier bewegingen op 1994 gaat ze de Latijns-Amerikaanse toer op. Passie en intieme romantiek wisselen mekaar daarbij af.

Soledad (2018) van de Belgische componist-autodidact Armand Coeck (geb.1941) staat voor zijn passie voor gitaarmuziek. Zijn composities bevinden zich tussen de Zuid-Amerikaanse stijlen en het Middeleeuwse contrapunt in. Soledad is een afscheidslied, speciaal gecomponeerd voor Edenwood.

U kunt zelf een bezoek brengen aan het woud van Eden door het aanschaffen van dit inspirerende album

http://www.acrochnoteartists.com            ref.19291 4888871

Meer over de projecten van Wouter Vercruysse en Edenwood duo: http://www.Woutervercruysse.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord