Een boeiende tijdreis van een half millennium doorheen Firenze

by Knopskaya

Dit dubbelalbum begeleidt het gelijknamige boek van Anthony M. Cummings, Music in Golden-Age Florence, 1250-1750 (University of Chicago Press, Chicago & London 2023). Ze zijn ontworpen om lezers en luisteraars in staat te stellen de klankwereld van laatmiddeleeuws en vroegmodern Florence te betreden. Ondanks de benijdenswaardige plaats die Florence inneemt in de historische verbeelding, wordt het muziekhistorische belang ervan niet zo goed begrepen als het zou moeten zijn.

Maar als Florence de stad was van Dante Alighieri, Niccolo Machiavelli, Michelangelo Buonarroti en Galileo Galilei, was het ook de geboorteplaats van het madrigaal, de opera en de piano uit de Renaissance. Firenze, de kunststad en culturele metropool van de middeleeuwse Italië bij uitstek. Schilderkunst, beeldhouwkunst en bouwkunst weelden er tierig. En dus ook muziek. Instrumentale muziek, vocale muziek, voor ieder wat wils in deze opname. Een mooi overzicht.

Een historisch overzicht over de muziek in Firenze van 1250 tot 1750. Een getuigenis vanuit de bakermat van de polyfonie en renaissance, over het madrigaal naar de barok. Een plaats naar waar kunstenaars en muzikanten uit heel Europa reisden om er inspiratie op te doen en de kunst in onze streken te beïnvloeden. Een virtuoze tocht doorheen de geschiedenis. Lees ook het boek!

Ons doel bij het samenstellen van deze reeks opnamen, die een overzicht geven van de belangrijkste overgebleven muziekgenres in Florence in het halve millennium tussen ca. 1250 en ca. 1750, was om een “virtuele” evocatie te bieden van de buitengewone muzikale cultuur van Florence uit de gouden eeuw, een van onovertroffen belang. Door de integratie van de inhoud van het boek en de cd’s, en door gebruik te maken van tekst, beeld, muzieknotatie en geluid, bieden we onze luisteraars de mogelijkheid van een fascinerende metaforische tijdreis.

https://academic.oup.com/chicago-scholarship-online/book/55683

Ramée 2206 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord