Een wereld met Kerst. Samen, met de warme stem van de trompet

Ibrahim Maalouf - First Noel

by Knopskaya

Ibrahim Maalouf is vooral bekend als trompettist binnen de Jazzwereld, en stamt uit een muzikaal geslacht. Met zijn album “FIRST NOEL” leert hij ons vijfentwintig klassiekers opnieuw appreciëren in hun puurste en warmste vorm. Als extra, trakteert hij u op drie eigen nieuwe composities die zich vermoedelijk ieder jaar opnieuw in uw oor zullen nestelen. Hij plukte de wonderen en toevalligheden, ontmoeting en afscheid en vertelt met de stem van zijn trompet een warm verhaal van samenzijn, van mekaar graag zien ondanks verschillen. Het is iets dat diep in zijn roots ligt, het Libanese volk dat ondanks invloeden, oorlogen en conflicten zichzelf als een beschouwt.

Hij nam het album op met drie goede vrienden, die hij bijzonder dankbaar is voor de jarenlange samenwerking: gitarist François Delporte, pianist Frank Woeste en koorleidster Sofi Jeannin , die acht sublieme stemmen selecteerde. De opnames gebeurden op twee plaatsen die de artiest nauw aan het hart liggen; de studio van vriend  Armand Amar (Babel Studios Montreuil), waar eveneens Maaloufs eerste album werd opgenomen en de kerk van Saint-Julien-le-Pauvre. de zo goed als oudste kerk van Parijs, in de schaduw van de Notre-Dame waar de vader van Maalouf  pastoraal medewerker was en zijn eerste stappen zette als trompettist en waar zijn tante (die pianiste was) en grootmoeder werden begraven. Een warm leven vol familie en vriendschap wordt uitgedragen.

Maalouf leert ons opnieuw simpele melodieën koesteren door ze hemels te laten klinken en brengt daarmee leeftijden en achtergronden samen, een oproep aan ons collectieve geheugen dat fijnzinnig wordt getriggerd. Geen warenhuisdeuntjes, jingles of croonerparade, maar warme liederen waar we al generaties lang van genieten in familiekring, of samen met onze beste vrienden. Herinneringen worden vernieuwd waardoor nieuwe verbonden kunnen worden gesmeed.

De cover spreekt voor zich; een lichte achtergrond, met een gouden boom – kerstboom en Libanese ceder samen. Prachtig deze kerst, op de schouw, aanrecht of kast. Een beeld dat u wil vasthouden terwijl u luistert.

Ibrahim Maalouf:

Ik had vooral een idee in mijn hoofd, waarbij ik alle leeftijden en genres wilde aanspreken die spontaan bij me opkwamen rond het kerstgebeuren; Jazz, Amerikaanse klassiekers, Assyrische gezangen. Mijn missie was ze onder een noemer naar buiten te kunnen brengen zonder vooroordelen en zonder het ene boven het andere te verheffen. Want daar gaat het in de wereld van vandaag een beetje mis. Wanneer men de ene cultuur niet onder de andere plaatst, plaatst men ze erboven, terwijl we allen gewoon gelijk zijn en samen deel kunnen uitmaken van een wereld waarin achtergronden en gebruiken mekaar verrijken en aanvullen. Dat is het recept voor de mensheid om te overleven.

Ik heb dus eigenlijk wel een soort van oecemenisch muzikaal standpunt willen naar buiten brengen zonder me op te dringen. De muziek spreekt voor zich. Het is voor mij steeds enorm belangrijk geweest om mensen samen te brengen onder de noemer van muziek. Ik breng nu al vijftien jaar lang platen op de markt en heb daarbij steeds een hand willen uitsteken naar iedereen. Toegankelijkheid is ongelooflijk belangrijk. Dat geldt voor alle cultuur. Het is belangrijk dat iedereen binnen zijn achtergrond een roman kan lezen bvb. en er iets voedzaams kan uithalen. Men moet zich als artiest en schrijver op ieders niveau kunnen verplaatsen. Meer nog, men moet die grenzen kunnen doorbreken. Men moet muziek zoeken, geen moeilijkheid.

Ik vind het ook belangrijk dat mijn instrument als verteller fungeert. In onze moderne maatschappij hebben we niet meer echt de gewoonte om naar andere muziek te luisteren dan het vocale. Met deze plaat heb ik het gevoel willen teruggeven aan de mensen van het verhaal dat in een melodie kan schuilen, welke taal men ook in het dagelijkse leven spreekt.

Ik zat eigenlijk al langer met het idee van deze plaat, al toen mijn dochter in 2009 geboren werd. De geboorte van mijn zoontje, vijf maanden geleden maakte alles concreet. Het is ook de eerste Kerst zonder mijn grootmoeder, die honderd jaar mocht worden en een bijzonder inspirerende vrouw was. Zo kan ik de gebeurtenissen vieren, koesteren en uitdragen.

Concert dates
06/12/21 Cirque Royal, Brussels
07/12/21 De Roma, Antwerp
08/12/21 Jazz à Liège

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord