Eigentijdse Hildegard von Bingen – meditatief mooi

by Knopskaya

Soundfulness, de nieuwe collectie van platenlabel Cypres nodigt de luisteraar uit om aan reflectie te doen via geluid, via frequenties, trillingen en adem. Het wil hierbij een dialoog openen tussen muzikale culturen, de kruisbestuiving ontdekken die wordt teweeggebracht door traditionele, meditatieve (kerkelijke) muziek. Het wil de muziek presenteren als toegankelijk en gevoelig, als een innerlijke reis, als een ervaring die horizonten verbreedt en ons met onze diepste wortels in connectie brengt. Naar deze reeks luisteren, brengt u in contact met helende geluiden, met de kracht van de natuur. Integriteit in muziek die tot zelfontdekking  leidt.

Hildegard von Bingen is een van de grondleggers van meditatieve muziek. De vroeg Middeleeuwers zochten manieren om in verbinding te komen met het hogere. Deze eigentijdse herlezing van haar Ordo Virtutum (geschreven rond 1151), presenteert zich bij deze opname, Ad Lucem, als een intiem en meditatief oratorium voor stem, cello en elektrische effecten. Het brengt de luisteraar in hogere spirituele sferen, sferen van de ziel, bijna als een transcendentale ervaring.  Het verhaal gaat over de menselijke ziel die lijdt aan twijfel en de verleiding door het kwade. Waarden moeten het opnemen tegen het kwade van de duivel. Stemmen vertellen over hun kracht en verenigen zich als een soort van leger van het Goede. Bijzonder rustgevende muziek, die steeds lijkt de grijpen naar een lichtgevende entiteit die toch ongrijpbaar is – God.

De originele teksten bleven bewaard, maar ondergingen een eigentijdse metamorfose, waar licht nog meer uitstraalt. Dit dankzij de muzikale taal van uitvoerders Romain Dayez (zang, harmonium, elektronische arrangementen) en Jean-Paul Dessy (cello, aquafoon, elektronica). Een elektro-middeleeuws oratorium. 23 tracks, 49’37.

Cypres – Cyp0618    –    http://www.outhere-music.com 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord