Elegantie uit de tijd van Farinelli

by Knopskaya

Een coole gast met zonnebril prijkt op de cover van dit album. Zulke populaire jongens moeten de castraten ook geweest zijn in hun tijd. Diegenen die de natuurlijke selectie overleefden tenminste en aan de top raakten. Nicolò Balducci weet duidelijk wat hij doet op dit album vol panache en levensvreugde waarop gekende en minder gekende aria’s binnen het castratenrepertoire uit de late zeventiende en vroege achttiende eeuw te beluisteren zijn. hij laat zich hierbij begeleiden door het orkest van de Baroque Academy Gothenburg Symphony. Tijdsgetrouwe instrumenten zoals theorbe, barokgitaar, klavecimbel en blokfluit kleuren het geheel onder de professionele leiding van Dan Laurin.

Er zijn momenteel ongeveer een half dozijn opnames die beweren het repertoire van de beroemde 18e-eeuwse castrato Carlo Broschi te vertegenwoordigen, ook wel bekend als Farinelli. Dit is een van de betere. De aria’s komen veelal uit de jaren 1720 en ’30, en worden hier uitgevoerd door de countertenor en sopranist Nicolò Balducci; Hij is pas 24 jaar oud, maar krijgt nu al een reputatie voor zijn coloratuurbehendigheid en acteervaardigheden.

De souplesse en assertiviteit van zijn zang is het best te horen in prikkelbare aria’s met stormen of wraak – bijvoorbeeld in Vivaldi’s uitdagende ‘Nel profondo ceco mondo’, of Duni’s extatisch krachtige ‘Sperai vicino il lido’. Een mooie fragiliteit ook die zich meester maakt van zijn kunnen. Een breekbaarheid die met momenten raakt tussen alle letterlijke hoogtepunten. Soms zelfs elegant vrouwelijk. En dat mag. Misschien komt hij op deze manier zelfs nog dichter bij het echte castratengegeven en historische correctheid.

Aldus BBc Music Magazine:

The flexibility and assertiveness of his singing is best heard in excitable arias featuring storms or revenge…That said one of the best tracks here is Handel’s superb aria for Cleopatra, ‘Se pietà di me non senti’…this is Balducci at his most fluent, expressive and compelling.

Een must in de collectie voor de fans van de hoge contratenorstem.

BIS SACD 2645 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord