Ferenc Farkas – kind van zijn tijd, verleden en toekomst

by Knopskaya

Ferenc Farkas (1905-2000) zette de Hongaarse muziek van de twintigste eeuw op de kaart, zoveel is zeker. Fris, hedendaags, tonaal en harmonieus. Speels, vol elementen die verwijzen naar barok, classicisme en vroege kamermuziek en toch zo eigentijds. Hij hield van experiment om zijn muziek levendig te houden. Zo wisselde hij de mannelijke koren wel eens in voor vrouwelijke of liet hij een altviool een cellopartij spelen- vernuftig innovatief.

Doordat hij een hele muzikale eeuw wist te overspannen, stond hij niet alleen dichtbij de rechtstreekse overleveringen van zijn voorgangers, maar zag hij als directeur van de Academie van Budapest de volledige volgende generatie, zoals Ligeti, Kurtág en Kodály opgroeien en rijpen. Een inspirerend voorrecht.

Toch was zijn voorliefde de Barok, het mooi samenvloeiende contrapunt, hetgeen er vermoedelijk voor heeft gezorgd dat zijn liefde voor het spelen met samenvloeiende klanken meer en meer ging openbloeien. Het streven naar dat onaardse en ongrijpbare gevoel. Het zijn dan ook zijn Early Hungarian Dances from the 17th century die wereldwijd het meest werden opgevoerd en die te horen zijn op dit vijfde volume van kamermuziek van de componist, waarbij de fluit en hobo centraal staan samen met het klavier. De variaties op dit thema zijn oneindig en worden soms in wel 17 bewegingen opgevoerd. Zijn inspiratie kwam er toen hij meewerkte aan de realisatie van een Hongaarse historische film rond de onafhankelijkheidsoorlog van 1703 tot 1711. De melodieën zijn gebaseerd op oude manuscripten uit die periode en geven mooi de tijdgeest weer, als in een auditieve kostuumfilm zonder woorden.  Men verweet hem wel eens dat hij eerder het neoclassicisme aanhing dan de Hongaarse volksgeest. Niets is minder waar, het is enkel minder direct en meer fijnzinnig benaderd. Zo bewijst zijn Hongaarse dans uit 1934.

Ontdek vooral blije muziek, fijne frisse tonen, van een componist die het allemaal mocht meemaken en weergeven. Uitgevoerd door uitsluitend Hongaarse muzikanten trouwens.

Toccata Classics TOCC0440 – http://www.outhere-music.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord