Franz Lehár, The Operetta Edition: Antidepressiva in de vorm van petitfours

by Vera Steenput

In moeilijke tijden verlangt een mens er wel eens naar om in een heel andere wereld terecht te komen.  Een lichte wereld waarin muziek, dans en romantiek de hoofdrol spelen.  Waar heren smachten naar een stiekeme kus van een chique dame, waar “vergissingen” voor de nodige complicaties zorgen, waar het op einde vaak alle plooien zijn gladgestreken en de protagonisten (niet altijd) gelukkig en tevreden zijn.  Dit alles gelardeerd met melodieën om bij weg te dromen of spontaan rond de tafel te gaan walsen.

foto: website Mörbisch am See

De directie van de Mörbisch See Festspiele moet deze pandemietijd rijp hebben geacht om het publiek wat tegengif te bezorgen met de vijf beroemdste operettes van Franz Lehár, de onbetwiste koning van de zilveren periode uit de geschiedenis van de operette.  Deze operettes werden allen uitgevoerd in Mörbisch aan de Neusiedler See in Oostenrijk.
Ze besloten een cd-box uit te geven met:
1. Das Land des Lächelns, geregistreerd in Kulturzentrum Eisenstadt (2001)
2. Giuditta, opgenomen in het ORF Funkhaus, Wenen (2003)
3. Die Lustige Witwe, eveneens vastgelegd in Kulturzentrum Eisenstadt (2005)
4. Der Graf von Luxemburg, ook in Eisenstadt opgenomen (2006)
5. Der Zarewitsch, geregistreerd op het podium van de Seefestspiele.

Stel u het volgende voor: u bent uitgenodigd bij vrienden die in een prachtig kasteel wonen, omringd door bloemrijke tuinen met een imposante fontein voor het bordes en een lustprieel verscholen in het groen.
Zij verwelkomen u in de orangerie die geurt naar jasmijnthee en u mag plaatsnemen aan een schitterend gedekte tafel. U wordt overwelmd door de gasten die in gala-uniformen en edele jurken met uitnodigende decolletés  door de orangerie glijden.
In het midden van de tafel pronkt een rode doos vol petitfours.  U krijgt de eer (en witte zijden handschoenen) om de doos te openen en de gebakjes één voor één op een vijf verdiepingen tellende étagère te plaatsen.  Daarna begint de degustatie.
Sommige petitfours zijn overgoten met pure zwarte chocolade en zien eruit als hoge zwarte herenhoedjes. (Der Graf von Luxemburg)
Andere hebben op de top een noot die zo lang wordt aangehouden dat je als luisteraar in ademnood dreigt te komen. (Die lustige Witwe)
Er zijn gebakjes die flink wat peper bevatten (Giuditta) ; je krijgt het er helemaal warm van.
Op de volgende étage smaken de petitfours exotisch door het gebruik van Aziatische kruiden (Das Land des Lächelns)
Bovenaan prijken fluwelen gebakjes met een gouden kroontje.  Ze trippelen je mond naar binnen als een balletdanseres en prikkelen je smaakpapillen met hun pointes.  (Der Zarewitsch)

Alle gekheid op een stokje: de cd-box “Franz Lehár -The Operetta Edition” is een must voor elke operetteliefhebber maar biedt ook niet-kenners bijna zes uur luistergenot.  Er is wel één waarschuwing.  Ze geldt zowel voor petitfours als voor operette cd’s: overmaat schaadt!  Verspreid dus de inhoud van de doos over meer dan 1 dag.

Lehar: The Operetta Edition [Seefestspiele Mörbisch; Mörbisch Festival Orchestra and Choir; Rudolf Bibl; Wolfdiete Maurer] [Oehms Classics: OC1902]

http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord