Franz Schuberts lied zonder woorden

by Knopskaya

Wie denkt dat klassieke muziek een oneindige coverplaat is van steeds weerkerend repertoire, is eraan voor de moeite.  Klassieke muziek nodigt al eeuwenlang uit tot variëren, interpreteren en exploreren. En wat is er mooier dan een dubbele verkenningstocht? De Hongaarse muzikale clan Bogányi ging samen met Franz Schubert op Winterreise. We trokken behalve hun treklaarzen ook hun stoute schoenen aan en durfden het aan om de hele reis puur instrumentaal te maken: piano, hobo en fagot. Het resultaat is verrassend.

Het begon eigenlijk allemaal heel toevallig. De muziek van de Winterreise  liet de drie jonge muzikanten niet meer los, dus ze begonnen er thuis op de fantaseren en de zangstemmen te vervangen door fagot en hobo. Een opname was dan ook een logisch gevolg. Het maakt de Winterreise een tijdloos gegeven waar eenieder zich in kan verliezen op zijn eigen manier. Het maakt de Winterreise ook toegankelijker voor luisteraars waarvoor poëzie zwaar kan lijken. Deze muzikanten zetten de poorten van de muziek kwalitatief open, zoveel is zeker.

En toch, toch zitten er zoveel woorden in de klanken. Wie de poëzie van Müller kent, of er gewoonweg de originele teksten bij neemt, merkt dat er met iedere nuance rekening werd gehouden. En zo volgt het gevoel ook. Voor de die hards kan het heel even wennen zijn, maar van het moment af dat  u onder die lindenboom ligt, gaat u steevast terug naar Gute Nacht, het eerste lied uit de cyclus.

Franz Schubert (1797-1828) liep heel zijn leven verloren op de meest mooie manier, hij had zoveel liefde in zich, die hij niet kon schenken. Ervan uitgaand dat ieder mens zulke sterke emoties zou moeten kunnen hebben, voelde hij zich eenzaam, onbegrepen en bleef hij zoeken vanuit de diepste krochten van zijn ziel. Die insteek is wondermooi te horen, en telkens u deze CD heroplegt, nog iets dieper. Het snijdt, bloedt en traant. Maar het troost in de berusting dat er soms geen antwoord is. Liederen zonder woorden, vol betekenis. Ave Franz.

Hänssler Classic HC21023 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord