Giltburg speelt buisend lyrische Beethoven in concert

by Knopskaya

Pianist Boris Giltburg was reeds op jonge leeftijd gefascineerd door het oeuvre van Beethoven. Als kind al bleef vooral het derde concerto in C min, opus 37 hem bij. De spanningen met het donkere, de sterke explosies aan geluid, het bruisende, het werkte allemaal in als een elektrische kracht. Het invallen van het orkest op het einde van de eerste beweging heeft iets bijzonder louterends. Dit alles bleef betoverend inwerken op de jonge pianist doorheen zijn hele carrière tot op op heden.

Het maakt van deze opname bij Naxos meteen iets heel persoonlijks. Men voelt hoe de pianist zelf doorheen de jaren met deze partituur is vergroeid geraakt. Het drama achter Beethoven, zijn kracht, maar ook zijn lyrische kant vol ontroerende en romantische insteken komen mooi naar voren in het spel van Giltburg, hier begeleid door het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra o.l.v. Vasily Petrenko.

Zelf verklaart Giltburg dat hij het genie van Beethoven heeft ontdekt in de balans die steeds opnieuw dient te worden ontdekt tussen het grote drama en de vele momenten van tederheid en zachtheid. Telkens opnieuw is het een uitdaging, het is niets dat op automatische piloot kan worden gespeeld gezien er teveel gevoel achter schuilt. Het is een gevoel dat oprecht beleefd dient te worden en dat enkel door de puurheid in opvoering telkens terug naar boven kan worden gehaald. Dit geeft het ook meteen een narratief karakter. alsof er een verhaal met hoogtes en laagtes gedijt op de tonen van Beethoven. Het geeft het geheel ook een binding. Deze muziek is zoveel meer dan een afwisseling tussen explosie en lyriek, de samenhang is allesbepalend. Het is fijn om te zien hoe Giltburg dit alles nauwgezet uitlegt in de bijhorende publicatie. Alsof men het verhaal nog beter kan volgen. Dit ondanks het feit dat de muziek bijzonder voor zich spreekt.

Tijdens het vierde concerto is van meer poëtische aard, maar volgens Giltburg toch een van de meest uitdagende stukken. De technische moeilijkheden zijn een echte uitdaging wanneer men rekening houdt met de subtiliteit  van het geluid waarin alles moet resulteren. Pure ademhaling die leidt tot een magische beleving. Een spel van virtuositeit en liefkozing, een eerder dromend geheel dat in contract staat met het vorige concerto, maar waar men evenzeer de inleving  kan voelen, het beleven van nuance en fijnzinnige spanning. Troostend

Een opname vol persoonlijke nostalgie, virtuositeit en mooie verrassingen. Betovering, zachtheid en expressie vol overgave. Turbulent romantisch. Lyrisch genot.

NAXOS 8.574152

http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord