Gunnar Idenstam – Klanken en beelden uit alle werelden en tijden.

by Knopskaya

Organist en componist Gunnar Idenstam werkte gedurende zes lange jaren aan dit album. Hij begon aan het immense werk in 2013, het jaar waarin hij lid werd van de Royal Swedish Academy. Dit was exact een jaar nadat hij door diezelfde instantie tot uitvoerder van het jaar werd benoemd. De prijs werd hem persoonlijk overhandigd door koning Carl Gustav van Zweden.

Wat de man samen met zijn muziek zo boeiend maakt, is dat hij alle stukken, binnen een klassieke structuur opstelde, als een compositie waarbij gouden regels die het respect voor muziek bevestigen niet worden overtreden. Zo is bevat het album Metal Angel maar liefst 15 stukken, opgedeeld in 3 suites bestaande uit elk 5 bewegingen, voor uitvoering op een groot modern symfonisch Orgel. Het orgel dat u hoort op deze schijf, bevindt zich in de kathedraal van Monaco. Vakmanschap is meesterschap.

De klanken vertrekken vanuit vaste ritmes waar vervolgens fantasieën worden rondgewoven. Het resultaat is magisch. Het is zoals Idenstam het zelf heeft bedoeld, als een Gotisch landschap met kronkelende boomwortels en rode zonnen, waarbinnen gevallen engelen zich kenbaar maken. Men ondergaat verschillende magische invloeden. Zo zijn er een heleboel klanken die enorm rustgevend zijn en hints geven richting folkmuziek. Toch heeft het iets magistraals middeleeuws, iets mystieks. Men krijgt het gevoel alsof men voor de poorten van de graalburcht staat en de zon schijnt over de torens, om zo innerlijk een hogere macht te ervaren . Toch kan het landschap zich verschuiven en krijgt men dreiging die zich opbouwt in ritmes die meeslepen en opzwepen en de rust in de volgende stukken extra contemplatief maakt. Samen met alle moderne rockmelodieën, folk-invloeden en middeleeuwse klanken, kan men dit  ongetwijfeld als een stuk spek voor de bek van de doorwinterde Wagner-fans zonder oogkleppen beschouwen.

Dit album kan de die hard metal-fan samen beluisteren met zijn klassieke vrienden, en elk zullen zij vervoerd worden naar hun wereld. En voor wie hier toch nog moeite mee zou ondervinden; Idenstam beschrijft in het boekje nauwkeurig ieder landschap.

Is de verfilming Parzival trouwens niet dringend aan een remake toe?

http://idenstamm.org

Toccata Classics -TOCC 0495  – in België verdeeld door Harmonia Mundi

Totale duurtijd 77’11”

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord