Hemelse polyfonie.

by Knopskaya

In de reeks Alamire Foundation Editions, die de Alamire Foundation samen met het label Passacaille cureert, is een gloednieuwe cd verschenen met muziek van Franco-Vlaamse polyfonisten. Cappella Mariana en artistiek leider Vojtěch Semerád vervolgen met deze opname hun verkenning van de Midden-Europese muziekcultuur in de vijftiende en vroege zestiende eeuw. Hun vorige opname richtte zich aanvankelijk uitsluitend op de relatief onbekende Vlaamse componist Johannes Tourout; in dit tweede album wordt zijn muziek ook aangevuld met werken van tijdgenoten Gaspar van Weerbeke en Heinrich Isaac en enkele muzikale parels uit het anonieme repertoire. Alle hier opgenomen composities komen voor in manuscripten van Midden-Europese oorsprong.

Met deze opname zetten Vojtěch Semerád en Cappella Mariana hun onderzoek van de Centraal-Europese muziekcultuur van de 15e en vroege 16e eeuw voort. Dit onderzoek richtte zich aanvankelijk uitsluitend op de onbekende Vlaamse componist Johannes Tourout (PAS1124), maar wordt in dit tweede album uitgebreid met werken van Tourout en zijn tijdgenoten Gaspar van Weerbeke en Heinrich Isaac. Het onderzoek voor deze cd-productie werd gevoerd door Antonio Chemotti en Jaap van Benthem.

De structuur van het programma houdt rekening met verschillende aspecten van deze periode: Vlaamse kunstenaars speelden een centrale rol als componisten en uitvoerders, en de receptie van tot nu toe ongeïdentificeerde regionale componisten is zeer fragmentarisch geweest. De grijze zone van het anoniem repertoire verbergt enkele echte pareltjes van polyfonie. Een ander belangrijk fenomeen zijn composities waarin de oorspronkelijke teksten vervangen zijn door nieuwe om ze aan te passen aan de liturgische context, zoals het geval is met Franse chansons, echte hits van laatmiddeleeuws en vroegmodern Europa. Deze opname heeft ook enkele spannende muzikale ontdekkingen van de rijke Frans-Vlaamse polyfone productie in Centraal-Europa aan het licht gebracht.

De opname zelf is betoverend mooi. alsof men terugreist in de tijd en kan genieten van alle rijkdom in klank die de Vlaamse Polyfonie te bieden heeft. Iets waar men in die vroege tijden zich in heel Centraal Europa al van bewust was. Als uit de hemel neergedaald.

Passacaille 1133 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord