Hemelse Portugese stemmen

by Knopskaya

Fernando Lopes-Graça (Lissabon, 17 december 1906 – aldaar, 27 november 1994) was een Portugees componist, dirigent en musicoloog. Lopes-Graça werd geboren in Tomar en werd beïnvloed door de Portugese populaire muziek, die hij ook bestudeerde en het werk van de componist en musicoloog Francisco de Lacerda voortzette.

Hij was lid van de Portugese Communistische Partij en verzette zich hevig tegen de Estado Novo en haar leider António de Oliveira Salazar. Hij voltooide het Dicionário de Música (Woordenboek van de Muziek), opgericht door zijn leraar, Tomás Borba, zelf componist. Hij overleed in Parede, in de buurt van Cascais. (bron: Wikipedia)

Het belang van Fernando Lopes-Graça voor de Portugese muziek van de 20e eeuw kan niet worden overschat. Zijn studie van inheemse liederen en tradities is vergeleken met die van Bartók, en de soulvolle melodieën van de Três canções corais zijn een vroeg voorbeeld van zijn zeer effectieve integratie van volksstijl in rigoureuze historisch gevestigde vormen.

Van de eerbied en zuiverheid van de liederen van de kerstcantate tot de harmonische dichtheid van de Três líricas castelhanas de Camões, de krachtige en vaak diep ontroerende combinatie van Lopes-Graça’s gebruik van klassieke structuur met het muzikale erfgoed van zijn land vindt zijn hoogtepunt in zijn schrijven voor stemmen.

Een prachtig album met romantische inslag. Men moet niet alle teksten begrijpen om er bij weg te dromen. Het lijkt wel of de klanken de betekenis ergens naar boven laten borrelen. Men geniet van nostalgie, ontroering, soms een mineur die een tristesse opwekt die treft in het hart. Mooie melancholie. Doorspekt met traditionele geluiden. Iets heel klassiek, polyfoon soms bijna. Lyriek ten top. Hemels!

Naxos 8.574309  http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord