Heroïsch vrouwelijke Mozart

by Knopskaya

‘Mozart, je maakt me gek!’ Dit is de titel die de Zuid-Afrikaanse sopraan Golda Schultz heeft besloten te geven aan haar nieuwe album, gewijd aan de vrouwelijke heldinnen van Don Giovanni , Così fan tutte en Le nozze di Figaro , rollen die haar carrière van Berlijn tot The Metropolitan Opera hebben gemarkeerd:

Waarom word ik gek van Mozart? In de eerste plaats omdat zijn muziek, die zo gemakkelijk klinkt als je ernaar luistert, buitengewoon moeilijk uit te voeren is. . . En als ik me onderdompel in de wereld van Da Ponte en Mozart, realiseer ik me dat hun vrouwelijke personages een diepe complexiteit hebben: ze doorstaan de zwaarste beproevingen, maar ze tonen ook grote kracht. In feite verkennen deze opera’s de mensheid vanuit het vrouwelijke perspectief: elk van deze vrouwen evolueert voortdurend. Ze laten zien hoe de mens trauma overstijgt en hoe verdriet en pijn overwonnen kunnen worden.

Het programma wordt gedirigeerd door een andere eminente Mozartiaan, Antonello Manacorda, met de Kammerakademie Potsdam.

Dit is vooral een zeer stevige opname, waarin Schultz stevig van zich afbijt en haar stem krachtig doch sierlijk laat horen. Mozart is dan ook de componist die haar altijd al het meeste heeft laten wegdromen, al sinds ze studente was. Het is als de balans zoeken tussen het menselijke en het goddelijke. Kracht en zwakte, het onfeilbare en het kwetsbare. Overgangen dien mooi waar te nemen zijn in deze opname. En dat is meteen het uitdagende aan Mozart, wiens heldinnen allemaal een beetje ongewoon zijn, excentriek , dramatisch in hun vertellingen. Ze zoeken steeds grenzen op. Alsof hij de vrouw wil versterken. Het is een beetje waanzinnig. Net dat is het gene wat Schultz heeft willen opzoeken en heeft gevonden. Krachtig, heldhaftig, een tikje waanzinnig. Muziek waar je energie van krijgt. Mozart, helemaal doorleefd.

ALPJA 1026 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord