Het hedendaagse verleden van The Marian Consort

by Knopskaya

Mooie a capella stemmen. The Marian Consort weet er ons weer mee te verwennen, enkel kiezen ze deze keer voor een volledig nieuw repertoire, door hedendaagse, bovendien grotendeels vrouwelijke en bovendien allen Britse componisten te brengen. Hun nieuwe CD bij Linn records bedraagt maar liefst zeven wereldpremières. Allen even boeiend.

Ze noemen het een van hun missies, het samenwerken met componisten, in de geest van de voortdurende ontdekking. Dat samen met het herontdekken van verloren muziek uit het verleden. Er zijn subtiele verbanden tussen de werken, zowel in tekst als in muzikale taal.

De titelsong werd geschreven door de nog zeer jonge Schots-Griekse componiste Electra Perivolaris (geb. 1996). A Winged Woman bouwt op in een mooi gelaagde structuur. Drie verschillende teksten die gaan over de annunciatie worden haast transcendent neergezet, als teken van de vrouwelijke creativiteit.  Eveneens over vrouwelijke identiteit gaat het werk van Dani Howard, Unbound. Hier wordt teruggegrepen naar het verleden door veertiende eeuwse muziek te combineren met een anoniem Spaans gebed. Het geheel wil aandacht schenken aan het vrouwbeeld in de muziek door de eeuwen heen en klinkt bijzonder dynamisch. Zo ook grijpt het stuk van Howard Skempton terug naar een renaissance gevoel, waarop ook Chloe Knibss zich liet inspireren. Philip Cooke grijpt dan weer terug naar een vroeg Latijnse Maria-Hymne.

Dit album is er eentje van heden en verleden. Hedendaagse muziek me teen vrouwelijke toets, zelfs al zijn er ook vijf  mannelijke componisten in het spel. Een gevoel van mooi opbouwende dynamiek en transcendentie waar alles met mekaar als een mooi geheel is verweven. Een uitnodiging om niet alleen gekend werk te beluisteren, maar zich ook eens onder te dompelen in wat hedendaagse muziek te bieden heeft. Wat deze muziek betreft, zit ze vol herkenbare elementen, net doordat er stylistisch en/of tekstueel naar het verleden wordt teruggegrepen. Eigentijds met een oude ziel. Gebeden, hymnen, gedichten en oude teksten in een frisse jas die warm aanvoelt.

Linn records CDK 724 – http://www.outhere-music.be

s

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord