Het koorboek van Jesper Koch – de zachte expressie van de Deense natuur

by Knopskaya

De Deense componist Jesper Koch (geb. 1967) schreef nooit echt vocale muziek. Toen hij de kaap van veertig overschreed veranderde dit. In 2012 voelde hij de nood om iets te gaan doen met stemmen, vertrekkende vanuit het beeld dat er moet gekapt worden met de oude traditie van melodie en tonaliteit. Men zou dan denken dat het resultaat heel modern en avant gardistisch is. Niets is minder waar, het resultaat is rustgevend en zo intiem, dat de expressie van de natuur die er in wordt benaderd zijn doel bereikt.

Het idee was om muziek te strippen van het overbodige en terug te keren naar de basis. Geen luide roepstemmen, opschrikkende geluiden of spreekstemmen. Het hele proces vond heel intuïtief plaats, en de thema’s werden aangereikt via de poëzie van Frank Kjørup. De muziek is licht en transparant en alles spreekt voor zich. De verwondering van de natuur wordt herschapen als een deken van mist, avondnevel, sterrenhemel, vogels in de lucht.

Het is een beetje als naar boven kijken en vier seizoenen je telkens opnieuw laten overvallen, maar ook de cyclus van dag en nacht samen met de verschillende fenomenen in winter en zomer. Het is zo breed aan dimensies net doordat het zo integer klinkt, hoe paradoxaal het ook mag lijken. Door de jaren heen werd het boek opgebouwd en aangevuld, tot het als  volwaardige cyclus aan de wereld kon worden voorgesteld.

Het Deense Nationale Vocaal Ensemble o.l.v. Flemming Windekilde bestaat uit 18 stemmen die zowel a capella als instrumentaal begeleid zingen en biedt een breed repertoire aan stijlen, van polyfonie tot hedendaags. Ze wonnen meerdere Diapason dÓrs en de Duitse Echo Preis.

Dit is een album voor die rustige avond waarop u wil relaxen. Neen, geen filmpje en hapjes. Een lekkere thee of een glas wijn, schemerlicht en stemmen die je naar de sterren doen kijken. Muziek voor de diepzinnige genieter.

Jesper Koch – Choirbook – Da Capo 6.220627 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord