Het mooie mystieke landschap van César Franck

by Knopskaya

De jongste jaren is er heel veel aandacht besteed aan het werk van de Franse componist César Franck. Terecht, want het is een componist met een uitgesproken fantasierijke muzikale taal. Hij dompelt je voor je het weet onder in een droomwereld, waarbinnen een queeste-gevoel zich meester maakt van de luisteraar. Men gaat letterlijk op tocht binnen een zielswereld. Het is de uitdaging van iedere pianist die zijn repertoire speelt, om dit gevoel naar boven te halen. De Franse jonge toppianist Ingmar Lazar is hier zonder twijfel in geslaagd.

Op zijn jongste CD speelt hij de piano sonate nummer 1, de Prélude, Aria en Finale en de alomgekende Prélude, Choral en Fugue. Het is vooral dat laatste stuk dat ons onderdompelt in die wereld waar we onze luisterverwachtingen zo erg op gericht hadden. Het was dan ook een rijke ervaring om hierna nog eens de volledige CD te herbeluisteren en zo een totaalervaring te beleven.

Hoog expressief, gepassioneerd, spiritueel fijnzinnig en toch niet gespekt van overdreven ornamenten. Muziek die voor zich spreekt als vanuit een naturel. Als een magisch mistlandschap vol duidelijke contouren.

Een zeer matuur resultaat van een jonge pianist, geboren in 1993. Jong, maar niet onervaren. Lazar stond reeds op de podia van de grootste muziek- en pianofestivals zoals Verbier en La Roque-d’Anthéron. We zijn dan ook zeer benieuwd naar toekomstige projecten van deze virtuoos.

Hänssler Classic HC22055

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord