Het warme Andalusië – hart van oude muziek

by Knopskaya

Misschien trekt u deze zomer wel naar Spanje. Deze CD  – Al-Basma, voyage au coeur d’al-Andalus – neemt u alvast mee naar het kloppende hart van het Iberische schiereiland en vertelt u een boeiend verhaal van macht, politiek, taal en cultuur.

Al sinds de vroege Middeleeuwen was de regio een plaats van uitwisseling. De Pyreneeën werden als politieke grens gezien, maar toch hielden ze weinig handelaren, pelgrims en veroveraars tegen om hun gangen te gaan. Toen de Islam de regio veroverde, ontstond er een compromis onder het principe “Ahl-Ul Kitab”- de lieden van het boek, Joden, Christenen en Arabieren. Daardoor bestond er een mooie kruisbestuiving aan muziek, taal en kunst. Teksten werden vertaald, muzikale en poëtische ornamenten werden aangebracht als in een driehoeksverhouding.

Smeltkroes van herkenning
Tussen de twaalfde en de veertiende eeuw ontstond er bijgevolg een heel eigen stijl van muziek, waarin men zowel Gregoriaanse als oriëntaalse klanken kan herkennen. Opzwepend, meevoerend, meditatief. Het Franse ensemble Canticum Novum o.l.v. Emmanuel Bardon wil de luisteraar oude muziek van overal ter wereld laten ontdekken. Klassieke muziek is geen zuiver Europees product, maar een resultaat van invloeden uit alle windstreken. Bardon ziet de oude muziek letterlijk als nieuwe muziek, die lang geleden werd geschreven, wanneer het herkenbare gevoelens oproept. En zo verwijst deze collectie oude liederen naar onze maatschappij van vandaag. Het hele ensemble is een smeltkroes van Mediterraanse roots uit de hele regio. Samen vertellen ze een geschiedenis van toen, die vandaag opnieuw actueel is.  Muziek is overlevering in twee richtingen doorheen de tijd en in vier richtingen doorheen ontmoetingen.

De opnames werden gemaakt in het klooster van Ambronay, hetwelk een sfeer van mystiek en contemplatie oproept, de inleving van de muzikanten. Een mooi portret maakt de luisteraar geïntrigeerd door een ver verleden dat toch zo dichtbij voelt. De warme gloed die u wordt beloofd op de cover, maakt zich meester.

AMY057 – http://www.outhere-music.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord