Hobo, de coolste band van toen

by Knopskaya

Hoewel hobo-ensembles tegenwoordig een rariteit zijn, waren ze naast de grote orkesten heel gewoon tijdens de zeventiende en achttiende eeuw. Vooral in het Engeland onder de heerschappij van Anne Stuart, waren ze een deel van het hoofse leven bij speciale gelegenheden. Niet alleen bij trouwerijen of begrafenissen van de edelen, maar ook de hogere burgerij huurde met regelmaat een hobo-bandje in.

Meestal bestond de groep uit twee hobo’s, een tenor-hobo en een fagot. Op deze opname hoort u er ook percussie bij. Destijds werd het ensemble ook vaak uitgebreid volgens de portefeuille van de opdrachtgever of het elan dat men wenste uit te stralen. Het was trouwens een tijd waarin de instrumentenbouw in Europa bloeide en dit kwam de houtblazers vooral ten goede. De ensembles rezen uit de grond. Eigenlijk was de trend uit Frankrijk komen overwaaien, maar hebben de Engelsen deze geadopteerd en wijd verspreid.

U verwacht vermoedelijk barokmuziek op dit album en dat krijgt u ook ergens, maar toch klinkt het allemaal wat ouder. De blazers geven flinke knipogen naar de traditie van de renaissance muziek, ook is er nauwelijks aanwezigheid van contrapunt. De instrumenten bouwen samen een melodie op met de nodige door mekaar lopende ornamenten. Vermoedelijk komt dit door het hoofse karakter van het geheel. U waant zich echt in koninklijke sferen.

De best gedocumenteerde band speelde aan het hof van Anne Stuart, koningin van 1702 tot 1714. Zelf was ze ook muzikaal, speelde klavecimbel en gitaar. Nog voor ze de troon besteeg, was ze al bezig met de beste muzikanten rondom zich te verzamelen, inclusief hobo ensembles. Haar favoriete componist in dienst was James (Jacques) Paisible. Hij was een van de virtuozen die vanuit Frankrijk waren gekomen. Er volgden vele componisten, waaronder Thomas Morgan en Henri Purcell,  en de band werd uitgebreid tot zelfs trompet. Vanaf dat moment kan men echt spreken over een Engelse traditie.

Het is Ann Allen uit Bazel die een autoriteit is in oude instrumenten en speelvormen. Zij legde zich helemaal toe op het ontstaan van de hobo-band en de evolutie ervan. Zij stond mee aan de wieg van het nieuwe hobo-ensemble Syrinx. Op deze opname hoort u La petite Écurie, een hobo band bestaande uit windblazers die historische instrumenten bespelen.

U hoort eigenlijk een inzage in het hof van Anne Stuart. Een historisch en sierlijk document.

Arcana A527 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord