Hoe verliefd wordt u deze winter op de lente? – Primavera Amorosa

by Knopskaya

Het zal je maar gebeuren, je jubileum vieren als ensemble en de covid-crisis tegenkomen. Geen paniek, zelfs de gebroeders van Eyck ontsnapten er niet aan. Ensemble La Primavera bleef net als vele andere artiesten niet stilzitten en stak alle tijd in de release van een nieuw album, een rustpunt vol Renaissance. Misschien zelfs een knipoog naar de schilderkunst van toen die we eveneens moesten missen. De verliefde lente, Primavera Amorosa wordt dan ook op de cover van hun gelijknamige album geïllustreerd met prachtige bloemen binnen een Caravaggiaans lichtspel. De sfeer is gezet.

De groten van de periode zoals Monteverdi, Caccini en Ortiz laten het liefdesvuur van toen branden, meer specifiek het mediterraanse liefdesvuur. De zeemzoete poëtische Italiaanse gezangen worden gekoppeld aan hun Spaans ritmische tegenhangers. U krijgt een totaalbeeld van toen, en voelt schilderkunst, muziek en architectuur vlot verweven binnen de klank. U krijgt eveneens de geboorte van de opera te horen, een liefdevolle bevalling. Opvoeringen van liederen werden in die periode zeer theatraal, dat zult u bijvoorbeeld merken bij het beluisteren van het Stabat Mater van Giovanni Sances (1600-1679). De echte koppeling van theater aan expressieve zang, lag slechts een kleine stap verwijderd. Het was Claudio Monteverdi die daar de draad opnam. Van hem hoort u twee klassiekers uit zijn madrigalenboek, de zoete kwelling der liefde voorop. De sfeer wordt onmiddellijk gezet.  Trouwens een zeer mooie hoge sopraanstem, gedragen door barokgitaar, theorbe en viola de gamba.

Een mooi album met vooral korte stukken, die elk als een frisse wind door uw haren waaien wanneer u die wintermuts afzet om de eerste zonnestralen op uw hoofdhuid te voelen. Zo ook komen deze liederen uit een passievolle periode waarin veel nieuwe culturele hoogtepunten mochten plaatsvinden. Een zoet geschenk om bij een warme kaars te beluisteren dit eindejaar.

Et’cetera records KTC  – verdeeld door http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord