Ierlands zwarte sirene

by Knopskaya

Rachael Baptist, ook wel Rachel Baptiste en Rachael Crow (fl. 1750-1775) genoemd, was een zwarte sopraan die actief was in Ierland en Engeland in het midden van de 18e eeuw. Baptist werd ergens in het tweede kwart van de 18e eeuw geboren, maar er is verder niets bekend over haar vroege leven. Ze werd door John O’Keefe beschreven als een geboren in Afrika, maar ook beschreven door de Italiaanse muzikant Bernardo Palma als een ‘inwoner van dit land’, wat kan verwijzen naar Ierland.

Haar eerste geregistreerde optreden op het podium was in Dublin in februari 1750, tijdens een benefietconcert voor Bernardo Palma, haar Italiaanse zangleraar. Van 1750 tot 1753 trad Baptist regelmatig op in Dublin, vaak in de Marlborough Green Gardens. Haar laatste optreden in Dublin was in juli 1756, waar ze zong ter ere van generaal William Blakeney als onderdeel van de triomf van Niccolo Pasquali’s masque Hibernia. Er is geen vermelding van Baptist of haar man, mr. Crow,  na 1773. Het is niet bekend waar of wanneer ze stierf, of dat het echtpaar kinderen had. (bron: Wikipadia)

Als voorvechter van muziek uit Ierland geven Peter Whelan en zijn Irish Baroque Orchestra een zeldzaam kijkje in een fascinerende figuur uit de achttiende-eeuwse Dublinse muziekscene. Wie was Rachel Baptist nu eigenlijk? Er is niet veel bekend over de ‘Famous Black Syren’, behalve dat ze een sopraan van Afrikaanse afkomst was en geboren in Ierland, regelmatig zong in Dublin, Londen, Liverpool en andere steden, en optrad naast de beroemde castraat Giusto Ferdinando Tenducci.

Op het programma staan van deze opname staan werken die Baptist zou hebben uitgevoerd tijdens het ‘Grand Concert of Vocal and Instrumental Musick’ in 1752, waaronder aria’s van Händel, Pasquali (een paar première-opnamen), Purcell en enkele aanvullende instrumentale stukken. De ‘schitterende’ Rachel Redmond (The New York Times) is de sopraan.

Het is een beetje extra genieten door de geschiedenis achter deze muziek en de mystiek rond de mysterieuze vrouw die ze uitvoerde.

LINN CKD 740 http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord