ILA: Breekbaar Rauw

by Knopskaya

ILA is de nom de plume van de 24-jarige singer-songwriter Ilayda Cicek. Met haar muziek, gekenmerkt door een uniek stemgeluid, brengt ILA rauwe emoties die meer dan eens de grilligheid van het leven blootleggen. Verwacht je aan een eigenzinnige en intense artieste vergezeld door Sam Smeets en Cas Kinnaer. Hun debuut ‘Montage’ wordt nu opgevolgd door een mini album, ‘Felt’, met als eerste singel ‘Leave  me dry’. Voor  deze  plaat  werkte  ILA  samen met Michael BadgerTaweel (King  Gizzard & The Lizard Wizard) en Bert Vliegen als producer.

Felt en in het bijzonder Leave  me dry beschrijven de evolutie van  verlangen naar frustratie en zelfmedelijden.  Ze stellen hun nieuwe plaat live voor op ’15 Years Noisesome’, op 29/10 in Trix.

Wat je hoort is echt, komt uit het hart en heeft voor ons een eighties sound, waar ILA erg positief op reageert. Met de eighties had ze zichzelf nog niet geassocieerd, maar ze is wel enorm fan van PJ Harvey, en laat dat net datgene zijn wat we zo erg proeven in haar expressie, niet enkel muzikaal maar ook wat présence betreft. Krachtig, vol energie, het allemaal naar buiten brengend met power en hier en daar aan de basis een breekbaar verhaal.

 

ILA:
Eigenlijk komen de ideën steeds van mij, het is mijn directe leefomgeving en de gebeurtenissen daarbinnen die me sterk inspireren. Ik heb een erg autobiografisch verlangen.Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces. Ik schrijf de gitaarlijnen en teksten en dan gaan we in het repetitiekot met tweede gitaarlijn, baslijn en drums aan de slag. Daarna testen we live. Het is steeds een erg fijne samenwerking met Sam en Cas. Ze voelen me perfect aan, en wanneer iets niet werkt, dat is een keertje gebeurd, dan kan dat ook rustig gezegd worden. Ik ga nooit zeggen hoe het moet.

Ik snap dat mijn teksten en sound naast het rauwe aspect ook heel breekbaar kunnen overkomen. Ik schreeuw mijn emotie naar buiten, op zo’n moment stel je je open. Vooral live shows kunnen intens zijn, en bovendien erg therapeutisch. In het gezicht wordt me dat niet gezegd, maar ik heb in het publiek wel al mensen zien huilen.

Sam&Cas:
Het is hoe het is, heel erg natuurlijk en vanzelf. Ila komt met een idee en wij volgen. Alles hangt van haar af en het werkt ook echt. Het is onze werkwijze geworden en we denken ook net dat dat het live-effect zo erg bevordert. Toch was het werken in de studio enorm tof. Het was van mei tot het najaar geleden. Ge kunt niet geloven hoeveel deugd dat doet.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord