In de kronkels van mijn geest

Guido Belcanto, terug van nooit weg geweest.

by Klaas Chielens
In de kronkels van mijn geest - cover

In de kronkels van mijn geest is het 15e album van Vlaanderens bekendste troubadour, Guido Belcanto. Twee jaar na het verschijnen van “Een zanger moet trachten de pijn te verzachten” heeft Guido de corona-crisis gebruikt om nieuw werk te maken. Het is een album geworden van een artiest, gedwongen tot introspectie, veroordeeld tot een nieuwe creatieve golf die uitmondde in deze nieuwe plaat.

In de kronkels van mijn geest is een erg persoonlijke plaat geworden. Guido Belcanto geeft zijn ziel bloot, zoals hij wel meer doet in zijn muziek, zoals hij haast altijd doet in zijn muziek. Naast de bekende pastiches van mensen aan de uitkant van de maatschappij, mensen in miserie en gedoemd tot falen, is er deze keer plaats voor heel veel introspectie. De getormenteerde ziel van de zanger komt tevoorschijn in meer dan de helft van alle nummers.

Ik schreef 20 nieuwe songs op 2 maanden tijd. Het was alsof ik opnieuw geboren werd als songschrijver, alsof ik aan een nieuw begin stond, net zoals 35 jaar geleden…

De nieuwe songs op de plaat getuigen van een zoektocht naar de innerlijke mens, naar de drijfveren van de artiest. Jeugdige liefdes, volmaakte partners en de onmogelijkheid om dergelijke ideale situaties te laten blijven duren. Als dit een hergeboorte is van de zanger, dan is het een zanger die kan terugblikken op een rijkelijk gevuld leven dat een onuitputbare bron van inspiratie met zich meedraagt.

 In de kronkels van mijn geest is kort voor “Het was alle dagen feest, in de kronkels van mijn geest.” Het vormt de leiddraad van deze plaat. Naast de eigen nummers is er ook plaats voor enkele covers, gebracht in eigen stijl. Plastic Jesus is intussen door een hele hoop zangers gecovered; in onze streken wellicht het best bekend in de versie van Roland van Campenhout; Guido Belcanto vertaalde het nummer en arrangeerde het in zijn eigen gekende stijl. 

Daarnaast is er de – reeds als singel verschenen – Spookrijder in de nacht. Waar Plastic Jesus een vertaling is van het bekende nummer dan is Spookrijder van een ander kaliber; het verhaal wordt omgevormd tot een suicidale nachtelijke rit van een spookrijder die de lichten op zich af ziet komen van alle tegenliggers. De muziek is traditioneel, de tekst is wonderbaarlijk getwist naar een nieuwe inhoud.

In de kronkels van mijn geest bevat 12 nummers en wordt uitgebracht op CD, LP én digitaal bij Starman Records op 15 oktober 2021. Voor de liefhebbers van de muziek van Guido Belcanto een must have, voor de anderen een inkijk in de ziel van een van de warmste Vlaamse zangers die ik erg aanbeveel. 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord