Iris Hendrickx: hoe subtiele tragiek verovert

by Knopskaya

Iris Hendrickx is een sopraan van bij ons die het van bij ons van onze Zuiderburen perfect muzikaal weet te belichamen. Haar recent verschenen album French Opera Arias is hiervan het puurste bewijs.

Hendrickx stond reeds op zeer jonge leeftijd op het podium. Ze studeerde aan het Antwerpse Conservatorium waar ze haar masterdiploma behaalde. Ze studeerde eveneens aan de McGill Schulich School of Music. Als lyrische sopraan heeft ze een prachtige weemoed in haar stem, die zich prachtig uit binnen het repertoire van de Franse Romantiek. Het klinkt als een soort liefdesverdriet dat men telkens opnieuw zou willen beleven. Ze koos hierbij voor minder courante aria’s. Een slimme zet van een terecht zelfzekere artieste. Mag men trouwens eens minder bescheiden zijn? In dit geval absoluut. De manier waarop Hendrickx haar eigen stem ervaart is er één waarmee ze perfect de vinger weet te leggen op haar repertoire en bijgevolg de luisteraar een totale voldoening bezorgt.

De keuze van de aria’s is zoals eerder vermeld een zoektocht geweest naar minder courant opgevoerde werken. Hierbij kan men zich niet onmiddellijk verliezen in een melodie, maar moet de stem alles doen. Via de stem moet het werk je veroveren. Daarom is ook een duidelijke articulatie zeer belangrijk. Ook dit aspect klopt. Het gevoelenspallet dat tijdens deze cd wordt geschetst, wordt prachtig ingeleid door de introductie op Charles Gounods Faust, waarna het woord aan Marguéritte zelf wordt gegeven – Elles se cachaientIl ne revient pas. Verder op de cd is Juliette uit Gounods Roméo et Juliette aan de beurt. En zo passeren meerdere heldinnen uit de Franse Romantiek  – zoals Carmen van Bizet of Salomé uit Hérodiade van Jules Massenet de revue. Tijdens dit Debussy-jaar mocht ook zijn l’enfant prodigue niet ontbreken. Verder kunt u nog genieten van Offenbach, Lalo, Poulenc en Saint-Saëns.

Een zoete kwelling voor uw oor, die lijdende heldinnen. Allemaal kant en klaar in één album. Gezongen door Iris Hendrickx en begeleid door het Orchestra Sinfonica di Milano Guiseppe Verdi met Patrick Fournillier als dirigent. Live opgenomen te Milaan in de herfst van 2017. U weet wat aan te schaffen.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord