Jos van Immerseel, uitvoerend muzikant en dirigent van Anima Eterna: Een portret

by Knopskaya

Jos van Immerseel is een gevestigde waarde op onze podia en ver daarbuiten. Dat  is al decennia lang zo. Hij is de bezieler van Anima Eterna, een internationaal projectorkest met 7 tot 80 leden binnen de bezetting, dat in 1987 werd geboren en zich thuis mag noemen in het Brugse concertgebouw. Inmiddels is het orkest gelieerd aan de Opéra de Dijon en brachten ze meer dan 50 opnamen uit, allen wereldwijd gedistribueerd door Outhere Music.

Jos van Immerseel is naast klavierspeler, een begenadigd onderzoeker. Hij verzamelt instrumenten om ze van naad tot draad te leren kennen. Hij gebruikt ze trouwens  ook in zijn inmiddels 120 persoonlijke opnames. Het aantal componisten dat wordt uitgevoerd door het orkest is zeer groot en gevarieerd. Voor iedere uitvoering wordt de context volledig onderzocht. Welke waren de oorspronkelijke instrumenten, wat was de bedoeling van de componist, hoe werden deze werken door verschillende andere dirigenten uitgevoerd in het verleden en wat was daarbij het meest memorabel of authentiek?

Van Immerseel studeerde in België en buitenland bij de besten; Flor Peeters, Jef Alpaerts, Daniël Sternefeld, dirigeerde o.a. op het Budapest Festival en met het orkest van het Mozarteum. In 2010 ontving hij de carrièreprijs van de stad Bremen, in 2018 volgde Klara.

Zeven CD’s; Liszt, Orff, Rimsky-Korsakov, Borodin, Johann Strauss, Tchaikovsky, Janáček, Dvořák en Gerschwin.

Kende u Jos van Immerseel nog niet – wat haast onmogelijk lijkt – of bent u gewoon fan van het eerste uur? Dan is dit een absolute must. Vijfendertig euro voor zoveel kwaliteit is trouwens een zeer scherpe prijs.

Alpha  Classics Alpha 645 – http://www.outhere-music.com

Een terugblik met portret van 30 jaar Anima Eterna:

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord