Joseph Jongen herontdekt

by Knopskaya

De Luikse Joseph Jongen wordt terecht beschouwd als een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. In 2023 werd zijn honderdvijftigste geboortedag gevierd, een gebeurtenis die met graagte werd gebruikt om aandacht te bieden aan zijn oeuvre.

Jongen  studeerde in Luik en werd er op 22-jarige leeftijd door de Academie bekroond voor een strijkkwartet. In 1897 behaalde hij de Prix de Rome voor zijn cantate Comala. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot adjunct-docent harmonie en contrapunt  aan het Koninklijk Conservatorium Luik. Tijdens WOI week hij uit naar Engeland. Daarna werd hij docent aan het Koninklijk Conservatorium Brusse. Later was hij er directeur van 1925 tot 1939. Hij beperkte zijn catalogus zelf tot 137 werken. Het laatste daarvan werd in 1951 geschreven. Twee jaar later overleed hij, ziek en vermoeid. Veel van zijn werk werd dus nooit gepubliceerd. Onterecht blijkt.

De Belgische sopraan Sarah Defrise besloot met deze prachtige dubbele CD bij label Musique en Wallonie dat vocale werk in de kijker te zetten, begeleid door pianist Craig White. Het tweede volume trouwens al. Een mooie warme en volle stem, expressief. Lieflijk en passioneel. Theatraal waar nodig.

Defrise ontdekte in Jongens notitieboekjes een aantal niet eerder gepubliceerde werken. Zijn vocale werk behoort trouwens tot een minder gekend facet van zijn totale oeuvre. Hoewel Jongen duidelijk sterk beïnvloed was door de melodieën van zijn modellen Debussy en Ravel, die hij in zijn geschriften toevertrouwde, haalde hij ook veel ideeën van over de Rijn, van Wagner, Schubert en Strauss. (bron: Larsenmag)

Deze grenzeloze inspiratie geeft zijn melodieën een heel bijzonder tintje. Zoveel miniaturen met grote subtiliteit geserveerd door Sarah Defrise en Craig White. Een prachtige uitgave trouwens in de vorm van een hardcover boek voorzien van foto’s en (oude) illustraties. De liederen zijn zowel gepubliceerd in het Frans als in het Nederlands, Duits en Engels. Een unieke uitgave die ons met nationale trots in het buitenland kan sieren.

MEW2306 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord