Kleurrijke Purcell door Jean-Luc Ho

by Knopskaya

De Franse klavecinist Jean-Luc Ho is een allround toetsenist. Klavecimbel, orgel, clavichord: geen klavier kan zijn nieuwsgierigheid weerstaan, ook niet de heropleving van een Castiliaans orgel of zijn persoonlijke collectie. Voor dit album, uitgegeven bij Musica Ficta belicht hij niet enkel de klaviermuziek van de Engelse barokcomponist Henry Purcell, maar eveneens van zijn tijdgenoten uit Engeland en Frankrijk. Een bijzonder rijk album waarin heel wat nieuws te ontdekken valt. Namen die u mogelijk nog niet kende, maar die vanaf nu in uw geheugen zullen zijn gegrift door de dynamiek van hun klanken, energiek neergezet door Ho.

Als leerling van Olivier Baumont en Blandine Rannou aan het CNSMD in Parijs, koestert Ho de erfenis van zijn jarenlange leertijd bij de grote Blandine Vernet. En hier is hij, op een prachtige klavecimbel van Tibaut de Toulouse (een kopie van een instrument uit 1691), duikend in de wereld van Purcell, die trouwens vooral bekend staat om zijn vocale en sacrale muziek. Toch onderscheidde Purcell (1659-1695) zich in het begin van zijn carrière als klaviercomponist, gekenmerkt door zijn kleurrijke contrapunt. Hiermee benadrukt Ho een ander van de vele facetten van Purcell. Het album bevat trouwens ook transcripties van andere stukken van Purcell, hier in setting voor klavecimbel.

Een kleine groet aan de Fransman François Roberday als opener van het album. Hier zijn we in het gezelschap van zijn voorgangers Orlando Gibbons en John Blow om vervolgens zijn opvolgers zoals Maurice Greene te ontmoeten. Maar het is natuurlijk de Orpheus Britannicus die het hart vormt van dit album, danssuites natuurlijk, maar ook sonates of toneelstukken, zoals deze terugkeer naar Frankrijk voor de ongelooflijke Passacaglia d’Armide van d’Anglebert waarop Purcells Chaconne in g klein reageert. Als meesters begrijpen ze elkaar. Vrienden in muziek.

Een album van actie en reactie, interactie vooral. Het lijkt wel alsof alle componisten zijn teruggekeerd uit de dood om nog eenmaal hun ultieme recital samen te geven, met de eer aan Jean-Luc Ho.

MF8037 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord