Les six door de ogen van Arthur Honegger: Poëzie, Drama, Harmonie

by Knopskaya

Officiëel was er eigenlijk helemaal geen verbond. Maar toch werkten en waren ze steeds samen, zes Parijse dichters-componisten, mannen en vrouwen die vooral in de periode tussen de twee Wereldoorlogen bijzonder actief waren en een nieuwe wind wilden laten waaien door het  culturele Franse landschap. Arthur Honegger (1892-1955) was er een van, samen met George Auric, Louis Durey, Darius Milhaud, Francis Poulent en Germaine Tailleferre.  Eric Satie en Jean Cocteau zouden hun mentoren geweest zijn, eveneens een officieus gegeven.

Bariton Holger Falk en pianist Steffen Schleiermacher nemen de rol van Arthur Honegger onder de loupe. Ondanks de zes steeds samen in beeld kwamen en hun naam, Les Six, vooral aan de toenmalige media te danken hadden, waren ze muzikaal erg verschillend ondanks hun inspiratie vooral een mix was van Frans impressionisme en Wagneriaans drama, gekruid met gedichten van Cocteau en Apollinaire. Waar ze in het begin erg gelijklopend schreven en zelfs samen Les mariés de la Tour Eiffel schreven, slaagden ze er toch in een eigen identiteit te manifesteren.

Volgens Satie zou de vernieuwing vooral uit de hoek gekomen zijn van Auric, Milhaud en Poulenc, waar Durey, Honegger (die van oorsprong Zwitser was) en Tailleferre eerder voor conventie gingen. Bij Arthur Honegger was het vooral zijn voorliefde voor Wagner die er met kop en schouders bovenuit stak. Ook kan men duidelijke invloeden van andere Duitse klassiekers waarnemen zoals Beethoven en Bach – tijdens WO II zou hij drie Psalmen schrijven geïnspireerd op de koorzang van Bach. . Muziek met een hoog symfonisch gehalte en lied binnen een perfecte mix van drama en neo-romantiek. Toch ligt de romantiek te loeren om de hoek, dankzij de lichtheid, het gedragen worden van zinnen,  die Debussy-fans zeker zal kunnen bekoren. Liederen als gedichten, geïnspireerd op behalve werk van Cocteau en Appollinaire, ook van  poëet en  dramaturg Paul Fort.

Een man met traditionele wortels, een groot gevoel voor drama, harmonie en poëzie. Het lied in een zeer bijzonder jasje. Bijna als tijdloos te beschouwen, te savoureren en te gebruiken om er zijn of haar eigen waarheid in terug te vinden. Een mooie verzameling liederen en melodiën op CD

MDG 6132203-2 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord