Levende bergen, levende muziek

by Knopskaya

Het nieuwe album van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher bevat première-opnamen van drie sterk contrasterende werken. The Times heeft Larchers muziek geprezen als een wereld “van beklijvende landschappen en dromen, stilistisch ongelijksoortig maar versmolten door het verbazingwekkende oor en de quizzische houding van de componist ten opzichte van traditionele vormen”, een beschrijving die wordt bevestigd door de composities hier.

The Living Mountain, voor sopraan en ensemble, is gebaseerd op de memoires van de Schotse dichter en natuurschrijver Nan Shepherd. Unerzählt is een intieme liederencyclus voor bariton en piano, met teksten van de Duitse schrijver W.G. Sebald. En Ouroboros, genoemd naar de slang van de eeuwigheid, is een krachtig stuk voor cello en kamerorkest.

The Living Mountain, opgenomen in München en Weerberg in 2021 en 2022 en geproduceerd door Manfred Eicher, is het vierde New Series-album met Larchers composities. (ECM Records)

Wereldpremière in Amsterdam

In seizoen 2019-2020 was Thomas Larcher composer in residence van Het Concertgebouw. Na een aantal keren uitstel klonk dan eindelijk, op 30 april 2022, in de Kleine Zaal de wereldpremière van The Living Mountain, een nieuw werk dat hij speciaal schreef voor Asko|Schönberg. Een werk als een reis in klank, woord en beeld: het is geïnspireerd op de beelden van het berglandschap van Südtirol van gevierde kunstenaar-fotograaf Awoiska van der Molen die tijdens het concert worden vertoond. Ook put Larcher uit het boek The Living Mountain van de Schotse Nan Shepherd. (Concertgebouw.nl)

Larcher:

Door deze ervaring ontdekte ik een vergelijkbare praktijk van onze werkvelden: de zorg voor detail en precisie, de hoeveelheid mentale energie die in een “kunstwerk” wordt gestoken, kan een foto of een muziekstuk enorm “energie” geven. Zoveel dat je over bijna elk onderwerp of thema kon schrijven, of fotograferen wat je maar wilde, maar het proces van hoe en met welke zorg het was gedaan, zou altijd doorschijnen en het beeld of de muziek meer dan wat dan ook bepalen.

Een album dat staat als een blok, maar toch vol energetische beweging zit. Als bergen die veranderen van structuur naarmate men ze verkent, die veranderen met de seizoenen. Niets is zo statisch als het lijkt. De natuur weet zich als het ware omheen het berglandschap te nestelen om zich zo op talrijke manieren te manifesteren. Tintelend, fonkelend, maar ook vol gevaren. Muziek waarin men stuwing voelt alsof het landschap rondom te luisteraar beweegt. Een fantasierijk beeld, maar ook met onherbergzame spanning. Ruwe structuren omgeven door zachte sneeuw. Een mooie wisselwerking tussen dreiging en schoonheid.

ECM New series 2723 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord