Liefdevolle zelfzekere Berlioz voor een betere wereld

by Knopskaya

Barbara Hendricks is al jarenlang een vaste waarde. Al meer dan vijftig jaar weet zij het lied als geen andere sopraan te verdedigen. Naast het Duitse repertoire, ligt de Franse lyriek haar nauw aan het hart, hetgeen ze bewijst met deze mooie opname van muziek van Hertor Berlioz. Dit in samenwerking met het orkest Pori Sinfoniette o.l.v. Jan Söderblom.

Hendricks ziet haar relatie met de componist als zeer intiem gezien het een band creëert met haar eigen mentor mezzo sopraan Jennie Tourel. Zij gaf haar de voorliefde mee voor het Franse repertoire; Berlioz, Debussy, Duparc en Fauré. Naast het lied, leeft de beeldende kunst heel erg bij Hendricks. Ze laat zich dan ook graag inspireren door museumbezoeken waar ze kunst opzoekt die zowel eigentijds kan zijn als die afkomstig uit het het tijdperk van de muziek die ze brengt. Net dat zorgt voor de mooie wisselwerking, die haar interpretaties de dag van vandaag nog zo aantrekkelijk maken. Ze neemt op wat ze voelt en ziet en weet dat opnieuw naar buiten te brengen met haar stem. Het resultaat is een bijzonder bijzonder dynamische, vol fijnzinnige passie geïnspireerde vertoling van Herminie, Les Nuits d’été en Cléopâtre.

Het was reeds vroeg duidelijk dat de jonge Berlioz een man en componist was uit een stuk toen hij voor de prestigieuze Prix de Rome ging. Hij was nog net geen 24 toen hij reeds de mooiste cantates wist neer te pennen. Hij had grote ambitie en wilde steeds dat stapje verder gaan. Men kan hem een beetje plaatsen binnen een Shakespeariaans drama wanneer het over zijn input gaat.  Hij voegt er kleur aan toe en vernieuwing en weet steeds weer grenzen te verleggen. Dat is dan ook de kleur die we voelen in deze opname. Alles ingezongen met de nodige pathos, vanuit een sterk verlangen, maar met heroïsche kracht. alles liefdevol omkaderd in de nagedachtenis van Jennie Tourel wiens interpretatie van Berlioz aan de oorsprong lag van dit project. Het is een beetje als een dubbele spiegel die Hendricks ons heeft willen voorhouden. De liefde voor het repertoire, de erfenis van haar leermeester en het expressieve inventieve in Berlioz’ muziek. Een trotse opname met een bijzonder energiek orkest. Zeker het ontdekken waard.

Hendricks wil hiermee ook opkomen voor de vrouwenrechten in de wereld, voor mensenrechten. Ze gelooft dat artiesten hier een belangrijke rol in spelen. Wat dan beter dan de vastberadenheid van Hector Berlioz

ARV 016 Arte Verum

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord